Noua regulă vizează în principal călătoriile din interiorul UE, însă Comisia recomandă ca statele membre să o aplice și la nivel național pentru a oferi "certitudini călătorilor" și a "reduce perturbările”.
Comisia a introdus, de asemenea, o nouă regulă privind înregistrarea vaccinării cu doza booster (doza 3) în certificatul Covid. Drept urmare, o doză booster administrată după schema inițială cu două doze va figura drept „3/3” pe certificat. Totodată, administrarea dozei booster după o schemă inițială cu o singură doză, ca în cazul vaccinului Johnson and Johnson, va fi înregistrată ca „2/1”.
În Germania, spre exemplu, ministrul Sănătății Karl Lauterbach a declarat: „Fără izolare înainte de Crăciun”, asigurând că un nou set de măsuri urmează să fie impus din 28 decembrie, relatează G4Media.ro.
Restricțiile pentru nevaccinați nu se vor schimba în această țară: aceștia vor putea intra, în continuare, doar în supermarketuri și farmacii, și doar cu un test pe mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.
Pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală se aplică noi măsuri. Printre acestea se numără și faptul că nu se pot organiza întâlniri acasă cu grupuri mai mari de 10 persoane. Petrecerile de An Nou sunt și ele interzise, la fel și artificiile, iar discotecile și cluburile sunt închise. În plus, toate evenimentele sportive se vor desfășura fără public. Restaurantele rămân deschise doar pentru persoanele vaccinate.
În Franţa, guvernul accelerează „permisul de vaccinare”, care ar trebui să fie discutat în Parlament până în prima jumătate a lunii ianuarie. Incidența a ajuns la 545 de cazuri pe săptămână la fiecare 100.000 de locuitori, iar în capitala Paris incidența s-a dublat chiar, varianta Omicron acoperind acum 20% din cazurile noi.
Pentru prima dată din luna mai, au fost peste 3.000 de pacienți la Terapie intensivă. În acest context extrem de tumultos, anunțul președintelui Emmanuel Macron privind un „permis de vaccinare” în ianuarie a avut efectul scontat: rezervările pentru prima doză s-au dublat și ajung acum la aproximativ 26.000 pe zi. În plus de asta, s-a discutat și ipoteza de a face vaccinarea obligatorie la locul de muncă, dar guvernul a precizat marți că versiunea inițială a textului nu prevede acest lucru.
În Marea Britanie, Sadiq Khan, primarul Londrei, a anulat Revelionul din Trafalgar Square. De cealaltă parte, guvernul condus de Boris Johnson pare să dorească să permită cetățenilor să sărbătorească Crăciunul.
„Nu există date care să justifice măsuri mai stricte de Crăciun”, a afirmat Johnson.
În Austria, Viena a revenit la viață: magazinele s-au redeschis, o dată cu piețele de Crăciun. De sărbători sunt permise până la 25 de persoane, însă numai dacă sunt vaccinate. După trei săptămâni de izolare națională, care s-a încheiat pe 12 decembrie, infecțiile au scăzut dramatic, de la 13.000 de cazuri zilnice la sfârșitul lunii noiembrie, la mai puțin de 2.000 actuale, iar restricțiile stricte rămân în vigoare doar pentru cei nevaccinați.
În timp ce Austria se redeschide pe plan intern, au fost introduse limite mai stricte pentru cei care sosesc din străinătate: această țară este una dintre cele 8 țări UE, alături Italia, Portugalia, Grecia, Cipru, Irlanda, Letonia și Suedia, care prevăd obligația unui test negativ pentru toți călătorii care sosesc din alte state ale Uniunii, inclusiv dacă sunt vaccinați.
Cele mai dure restricții sunt aplicate, din caâte se pare, în Olanda. Aici, restaurantele, cluburile, cinematografele, muzeele și teatrele sunt închise. De Crăciun, olandezii vor putea primi acasă doar 4 oaspeți.