Cum opera gruparea de escroci
Conform informațiilor furnizate de poliție, bărbații care au căzut victime ale acestei escrocherii romantice au fost țintiți cu mesaje inițiale care păreau inofensive. De obicei, mesajul era trimis de o femeie atractivă, care pretindea că a adăugat din greșeală numărul viitoarei victime. Dacă bărbatul răspundea, discuțiile evoluau rapid, ajungând să includă planuri de viitor împreună.
Poliția a identificat suspecții ca fiind majoritatea tineri cu vârste între 21 și 34 de ani, cu studii superioare, recrutați în mare parte de la universitățile din oraș. Aceștia operau dintr-o hală de 4.000 de metri pătrați, unde, alături de specialiști IT din străinătate, au creat o platformă sofisticată bazată pe criptomonede false.
Escrocii foloseau apeluri video generate de inteligența artificială, simulând astfel interacțiuni romantice convingătoare, ceea ce le permitea să câștige încrederea victimelor. Odată ce bărbații erau atrași în capcană, aceștia erau convinși să investească în planuri de viitor care includeau întâlniri, vacanțe și călătorii exotice.
Investigarea a relevat faptul că rețeaua era bine organizată, având departamente specializate pentru fiecare etapă a escrocheriei. Poliția a descoperit că grupul folosea chiar un manual de instruire pentru a-i pregăti pe membri să implementeze schema, punând accent pe exploatarea sincerității și emoțiilor victimelor.