'Nu ne pot speria cu aceste ameninţări', a declarat Erdogan într-un discurs la Istanbul, adăugând că 'justiţia turcă este mai independentă' decât cea germană.
Berlinul, nemulţumit de reţinerea la Istanbul a unor activişti pentru drepturile omului, inclusiv a unui german, a anunţat joi o 'reorientare' a politicii sale vis-r-vis de Turcia cu măsuri care riscă să afecteze economic partenerul său istoric.
Referindu-se la avertismentul lansat de Berlin către cetăţenii germani cu privire la siguranţa călătoriilor în Turcia, Erdogan a calificat această măsură drept 'rău intenţionată şi nefondată'.
El a respins de asemenea informaţiile apărute în presa germană, confirmate de şeful diplomaţiei germane Sigmar Gabriel, potrivit cărora Ankara ar fi transmis Berlinului o listă cu 68 de companii germane sau directori de companii, printre care Daimler şi BASF, pe care ea îi acuză de susţinere a 'terorismului', relatează AFP şi DPA.
'Nu puteţi păta imaginea Turciei', a spus el, denunţând aceste informaţii ca fiind 'o propagandă sinistră'.
Măsurile decise de la Berlin intervin ca reacţie la reţinerea unui apărător german al drepturilor omului şi a altor cinci activişti, între care directoarea Amnesty International din Turcia.
În total, nouă germani, dintre care patru având şi cetăţenie turcă, sunt în prezent reţinuţi în Turcia.