Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, a declarat la Realitatea TV, într-o ediţie specială a emisiunii "Ambasador România", că în spatele încercării de lovitură de stat de vineri noapte se află clericul musulman Fethullah Gulen.
"Acest imam are două feţe. Una încearcă să arate că protejează şcolile, inclusiv în România - au 11 şcoli în România -, au organizaţii umanitare. De asemenea, când vorbeşte pentru presa străină transmite mesaje de prietenie, toleranţă etc. Dar partea întunecată a sa... el vorbeşte în limba turcă şi întotdeauna îşi îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aştepte momentul potrivit şi atunci să ajungă la cârma instituţiilor. În ultimii doi ani am văzut această faţă urâtă a sa", a adăugat el.
Ulterior, consulul general al Turciei, Ali Bozçalışkan, a formulat o declarație mai explicită.
„Nota informativă a Ministerului de Externe al Republicii Turcia privind încercarea de lovitură de stat din 15 iulie a fost transmisă instituţiilor mass-media. Încercarea de lovitură de stat aparţine Organizaţiei Teroriste Fethullah Gülen (Fethullah Gülen Terörist Örgütü - FETÖ). Guvernul nostru a informat la timp toţi aliaţii şi partenerii privind liderul şi adevăratul scop al acestei organizaţii şi a solicitat închiderea instituţiilor şi a fundaţiilor acesteia din străinătate. Instituţiile de învăţământ şi fundaţiile din România se înscriu în acelaşi context”, a spus consulul pentru Ziua de Constanța.
Legătura făcută de către ambasadorul turc la Bucureşti între Fethullah Gülen, căruia autorităţile turce îi cer extrădarea, sub acuzaţia de terorism şi lovitură de stat, şi şcolile „Lumina” este negată de către reprezentanţii „Lumina Instituţii de Învăţământ”. Aceştia regretă şi existenţa unei solicitări, dacă ea există, de închidere a acestor unităţi de învăţământ. Asta deşi organizaţia primeşte un sprijin de imagine important de la Fethullah Gülen, prin intermediul portalului său de ştiri hizmetnews.com, care a relatat pe larg momente din evoluţia şcolilor grupate în cadrul „Lumina Instituţii de Învăţământ”.
Iulia Nueleanu, purtătorul de cuvânt al societăţii, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa: „Regretăm dacă a existat o asemenea solicitare, despre care noi nu avem cunoştinţă, mai ales că domnul ambasador şi nu ştim dacă şi domnul consul ne-au vizitat vreodată aceste unităţi de învăţământ, care au adus zeci de medalii şi au contribuit, practic, la creşterea prestigiului învăţământului românesc. Şcolile româneşti nu pot fi închise de niciun alt stat, o şcoală nu poate fi închisă decât dacă nu respectă legile statului care a autorizat-o să funcţioneze”.
În acest moment mai sunt de fapt, potrivit Adevărul.ro, 10 școli deţinute în România de Instituţia de învăţământ Lumina:
- Liceul Internaţional de Informatică Constanţa (fondat în 1994)
- Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti (1995)
- The International School of Bucharest (1996)
- Şcoala Spectrum Bucureşti (2003)
- Şcoala Spectrum Constanţa (2003)
- Grădiniţa Spectrum Bucureşti (2009)
- Universitatea Europei de Sud-Est Lumina (2009)
- Şcoala Internaţională Spectrum – Cluj (2010)
- Şcoala Internaţională Spectrum – Iaşi (2010)
- Şcoala Internaţională Spectrum – Ploieşti (2010)
Cioloș, critici la adresa măsurilor luate de Ankara
Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, referitor la situaţia actuală din Turcia, că acest stat este ”un partener cheie” pentru România şi Uniunea Europeană, exprimându-şi dorinţa ca Turcia să se întoarcă la respectarea principiilor statului de drept şi a drepturilor omului, notează News.ro.
”În privinţa Turciei, mesajul nostru este clar: Turcia este un partener cheie pentru România şi pentru Uniunea Europeană şi ne dorim stabilitate acolo. Ne dorim ca, după şocul acestei tentative de lovitură de stat, Turcia să se se întoarcă la ordinea constituţională, la respectarea principiilor statului de drept şi a drepturilor omului. Sunt valori pe care le împărtăşim cu toţii în UE şi ne exprimăm convingerea că şi Turcia le împărtăşeşte în continuare, date fiind şi relaţiile pe care le are cu Uniunea Europeană”, a declarat, miercuri, la Palatul Victoria, premierul Dacian Cioloş.
Cel puţin 45.000 de oameni au fost reţinuţi, concediaţi sau suspendaţi din funcţie de Guvernul turc după tentativa eşuată de lovitură de stat de săptămâna trecută, relatează BBC News.
Eliminarea din sistem a celor consideraţi neloiali preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a fost extinsă marţi, pentru a include profesori, decani universitari şi chiar jurnalişti.
În total, 15.200 de cadre didactice au fost demise, 1.577 de decani universitari au primit ordin să demisioneze, 8.777 de angajaţi ai Ministerului de Interne au fost suspendaţi, la fel ca şi 1.500 de angajaţi ai Ministerului de Finanţe şi 257 de angajaţi din biroul premierului.
Mau mult, 24 de posturi de radio şi televiziune acuzate de legături cu Gulen au rămas fără licenţă.
Toate aceste decizii au alarmat ONU, care a cerut Turciei să respecte statul de drept şi drepturile omului.