Corneliu Bârlădeanu nu a avut nicio ieşire publică de când a început scandalul şi nici nu a dat vreo declaraţie. În schimb, şi-a trimis avocatul cu o plângere la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
Potrivit presei locale, plângerea nu a rămas acolo, pentru că nu era de competenţa DIICOT. Procurorii au trimis-o la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi care, la fel, a trimis-o mai departe.
În plângerea făcută pentru defăimare şi răspândire de materiale pornografice, episcopul susţine din nou că e nevinovat şi cere şi o expertiză tehnică a filmului incriminator. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care au văzut ultimii imaginile spun că unul din personaje pare a fi episcopul.
"Sunt lucruri urâte pe acea înregistrare, în contradicţie totală cu morala creştină. Unul dintre personaje pare a fi episcopul Huşilor", a declarat Marian Timofte purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Corneliu Bârlădeanu e încă în funcţie şi poate sluji cel puţin o lună până mai marii bisericii vor lua o decizie în cazul său. Comisia pentru Statut şi regulamente a Bisericii Ortodoxe Române a fost convocată pentru sfârşitul lunii, iar şedinţa de lucru a Sinodului Permanent va avea loc în 17 şi 18 august.
"Dacă ceea ce am vizionat este real, cu certitudine episcopul Huşilor va fi caterisit. Un asemenea comportament şi asemenea fapte sunt incompatibile cu slujirea clericală", sincron Marian Timofte purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Scandalul a izbucnit când un arhimandrit de la Episcopia Huşilor şi doi preoţi au încercat să îl şantajeze pe Corneliu Bârlădeanu cu înregistrarea în care acesta întreţine relaţii sexuale cu un fost elev al seminarului Teologic din Huşi.