Virusul SARS-CoV-2 „infectează în funcţie de <<oferta>> făcută. Pentru a menţine un număr cât mai mic de cazuri, este important să respectăm în continuare măsurile de protecţie și să ne vaccinăm împotriva COVID-19”, explică epidemiologul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății de Epidemiologie din România.
Acesta a avertizat că și în 2023 „este aproape sigur că evoluţia SARS-CoV-2 va continua. Cel puţin dacă nu se întâmplă vreo modificare în comportamentul virusului de până acum”, iar în țara noastră un maxim al valului provocat de noua subvariantă a Omicron, Kraken, se va face simțit în următoarele două luni.
Medicul a vorbit și despre pericolul pe care-l poate genera varianta Kraken pentru români, în următoarea perioadă.
Pericolul Kraken în România
Dr. Emilian Popovici spune că „deocamdată, Kraken nu și-a manifestat niște caracteristici de atenţionare decât pe partea de transmisibilitate – pentru că este foarte transmisibilă. Varianta XBB.1.5 se remarcă prin faptul că evită o parte din imunitatea post-infecţioasă și o parte din imunitatea post-vaccinală, deci la acei oameni care au trecut anterior prin infecţie sau care au fost vaccinaţi anti-COVID”, într-un interviu pentru Viaţa Medicală.
În România, conform aprecierilor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, subvarianta Kraken ar urma să devină dominantă în următoarele două luni, a adăugat vicepreședintele Societăţii Române de Epidemiologie (SREPI).
„În acest context, este bine să ţinem cont de anumiţi factori.
Virusul infectează după «oferta» care i se face. În momentul în care «oferta» este mai mică – prin măsurile luate, prin populaţie vaccinată –, numărul infecţiilor este mai mic”, a avertizat epidemiologul E. Popovici.
„În privinţa gravităţii bolii nu s-au semnalat niște lucruri deosebite. În Statele Unite, unde ea evoluază de ceva vreme, nu au crescut spitalizările, chiar dacă numărul de infecţii din cauza transmisibilităţii mari a crescut”, a mai spus E. Popovici.
Chiar dacă virusul va evolua în continuare și în anul 2023, „este puţin probabil să ne confruntăm din nou cu situaţii dramatice, cum a fost în valul generat de varianta Delta”, a explicat dr. Emilian Popovici. Afirmaţia epidemiologului ține cont de faptul că, la nivel mondial, există „o populație foarte semnificativă trecută prin infecţie și, de asemenea, un număr foarte mare de oameni care au fost vaccinaţi împotriva COVID-19”.
„Toată imunitatea post-infecţioasă și post-vaccinală, chiar dacă este evitată parţial de anumite variante sau subvariante noi, nu poate fi evitată total. Să nu uităm, însă, că dintr-o zonă din Asia sau Africa, unde măsurile menite să combată pandemia lipsesc total, ar putea să apară din nou o variantă modificată a virusului SARS-CoV-2”, a completat epidemiologul.
Nu aceeași situație se aplică și în România, unde doar puțin peste 40% din întreaga populație s-a vaccinat contra COVID-19.
Coronavirus continuă să facă victime în România - De 6 săptămâni mor între 30-50 de români din cauza COVID-19
Potrivit ultimului bilanț coronavirus transmis de Ministerul Sănătății, în intervalul 16 - 22 ianuarie 2023 au fost înregistrate 2.968 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV– 2 (COVID – 19).
Ultimele date ale epidemiei de coronavirus arată că numărul românilor care mor din cauza infectării cu coronavirus se menține constant în ultima lună și jumătate: 30-40 de morți, în medie, în fiecare săptămână. În intervalul 16.01.2023 (10:00) – 22.01.2023 (10:00) au fost raportate de către INSP 38 decese (22 bărbați și 16 femei). Mai puțin de un sfert dintre pacienți erau vaccinați - 14, potrivit datelor transmise de MS.
Dintre cele 38 de decese din ultima săptămână, au fost înregistrate 1 la categoria de vârstă 20-29 de ani, 1 la categoria de vârstă 30-39 de ani, 1 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 8 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 8 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 13 la categoria de vârstă peste 80 de ani. Toți pacienții decedați prezentau comorbidități.
Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.322.648 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Iar, din martie 2020, un număr de 67.542 de români diagnosticați cu infecție cu Sars-CoV-2 au decedat, potrivit buletinului COVID publicat de MS.