Primul caz de poliomielită a fost detectat la un băieţel de şase ani din provincia Morobe care s-a prezentat la medic pe 28 aprilie, acuzând o slăbiciune la nivelul membrelor inferioare. Trei săptămâni mai târziu, autorităţile au confirmat că băiatul contractase un poliovirus tip 1 derivat vaccinal.
Potrivit Centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), virusul a fost de asemenea izolat din fecalele a doi copii sănătoşi din aceeaşi localitate, ceea ce constituie o epidemie, potrivit OMS.
"Suntem profund îngrijoraţi de acest caz de poliomielită din Papua Noua Guinee şi de faptul că virusul circulă", a declarat ministrul sănătăţii, Pascoe Kase, într-un comunicat transmis luni.
"Prioritatea noastră imediată este să răspundem şi să împiedicăm infectarea altor copii", a adăugat el.
Poliomielita, care poate fi prevenită printr-un vaccin, este o boală infecţioasă provocată de un virus care atacă sistemul nervos şi care poate provoca paralizii ireversibile în câteva ore. Ea afectează în cea mai mare parte copiii de vârstă mică.
Ultimul caz de poliomielită a fost semnalat 1996. În 2000, Papua Noua Guinee a fost declarată ţară liberă de poliomielită, alături de restul regiunii Pacificului de Vest.
Potrivit OMS, acoperirea vaccinării pentru poliomielită este scăzută în provincia Morobe, pe coasta de nord - doar 61% dintre copii primind cele trei doze recomandate.
Numărul cazurilor de poliomielită din întreaga lume a scăzut cu peste 99% din 1988, când erau estimate 350.000 de cazuri, comparativ cu 22 de cazuri raportate în 2017, a indicat OMS. Doar trei ţări - Afganistan, Nigeria şi Pakistan - figurau în luna martie pe lista statelor cu poliomielită endemică.
Sursa: Agerpres