Compania italiană ENEL nu numai că ne dubla taxa pe certificatele verzi, dar îşi plătea obligaţiile de investiţii tot din banii consumatorilor români. Dovada o reprezintă chiar Referatul procurorilor DNA, prin care s-a cerut arestarea preventivă a vicepreşedintelui ANRE, Sorin Claudiu Dumbrăveanu şi a directorului ENEL, Florin Gugu.
"Participaţia ca obligaţie de investiţie din partea acţionarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coacţionar este Statul Român, respectiv ENEL MUNTENIA SUD, fără a putea fi cuantificată ca participaţie proprie a părţii italiene", arată procurorii DNA.
Mai mult decât atât, italienii erau favorizaţi şi la privatizarea centralei nucleare de la Cernavodă.
"Reprezentanţi de la nivelul conducerii instituţiilor implicate în privatizarea S.C. ELECTRICA S.A. au în vedere favorizarea grupului italian ENEL în procedura de privatizare a S.C. NUCLEARELECTRICA S.A., unităţile 3 şi 4, în schimbul unor sume de bani", a mai concluzionat DNA.
Tribunalul Bucureşti a respins cererea DNA de arestare a vicepreşedintelui ANRE şi a directorului ENEL. DNA a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, care urmează să ia o hotărâre definitivă.
Reacția ENEL
"Enel reitereaza faptul ca a respectat intocmai toate prevederile din contractele de privatizare pentru fostele filiale Electrica pe care le-a achizitionat in Romania. Mai exact, nivelul investitiilor agreat in cadrul contractelor de privatizare, pentru toate cele trei companii de distributie (Banat, Dobrogea si Muntenia Sud), a fost indeplinit si chiar depasit. Din 2005, cand a intrat pe piata din Romania Enel a investit aproximativ 1.9 miliarde de euro, fara taxele de conectare. Respectarea prevederilor din contractul de privatizare a fost confirmata si de arbitrajul Camerei de Comert Internationale in situatia companiilor Banat si Dobrogea, care a decis in favoarea Enel. Referitor la societatea Enel Servicii Comune, dorim sa precizam ca aceasta este detinuta de societatile Enel Distributie Dobrogea si Enel Distributie Banat si ca nu a facut niciodata transferurile financiare catre Enel Investment Holding, mentionate in informatiile publicate. Procedura de privatizare a societatii Nuclearelectrica a avut loc la finalul anului trecut prin oferta publica initiala (IPO), la care Enel nu a participat. Enel a intrat in proiectul Cernavoda in 2007, impreuna cu alti investitori internationali, ca parte dintr-un consortiu din care a detinut un pachet de 9%, fiind actionar minoritar. Dupa multi ani si numeroase incertitudini in ceea ce priveste dezvoltarea proiectului, Enel a decis in Decembrie 2013 sa paraseasca proiectul. In ceea ce priveste investigatia in curs, reiteram faptul ca Enel si-a declarat deschiderea pentru a oferi intreg sprijinul autoritatilor, in vederea clarificarii situatiei", susțin reprezentanții ENEL.