Cei doi lideri se vor întâlni joi seara într-un cadru maiestuos la Palatul Constantin, situat la circa 20 de kilometri de Sankt-Petersburg. Castelul, cu vedere la mare, a găzduit summitul G20 în 2013.
Vineri dimineaţă, Emmanuel Macron, însoţit de soţia sa Brigitte, va aduce un omagiu victimelor teribilului asediu al Leningradului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, înainte de a se întâlni cu membri ai societăţii civile.
Vineri după-amiază, Macron va participa în calitate de invitat de onoare, alături de premierul japonez Shinzo Abe, la cea de-a 22-a ediţie a Forumului Economic de la Sankt Petersburg.
Palatul Elysee a anunţat că preşedintele francez doreşte în cadrul vizitei 'să aibă un dialog substanţial (...) pentru a ajunge la puncte de acord comune' în privinţa Iranului, Siriei şi Ucrainei. 'O facem cu ochii larg deschişi, conştientizând dificultatea pe care o reprezintă aceasta', a subliniat preşedinţia franceză.
După anunţul preşedintelui Donald Trump privind retragerea Statelor Unite din acordul nuclear iranian, Franţa şi Rusia, cosemnatari ai textului, şi-au afirmat hotărârea de a salva acordul.
După ani de tensiuni referitoare la criza ucraineană şi recenta otrăvire a unui fost ofiţer de informaţii rus în Marea Britanie, Moscova încearcă să obţină o apropiere de europeni în problema iraniană.
'Pentru Putin ar fi un mare succes să se ajungă la o declaraţie comună asupra acestui subiect', a afirmat Tatiana Kastueva-Jean, expert la Institutul Francez de Relaţii Internaţionale (Ifri).
'Paradoxal, din cauza situaţiei privind dosarul nuclear iranian, avem şansa de a găsi noi baze de cooperare între Rusia şi Europa', a afirmat la rândul său un diplomat rus sub rezerva anonimatului.
Strategia cele două capitale diferă însă. Moscova, apropiată de Teheran, susţine ca acordul să rămână în forma sa actuală, în timp ce Parisul doreşte un nou 'acord extins', care să prevadă controlul activităţii nucleare iraniene după 2025, programul balistic al Iranului, precum şi situaţia din Siria şi Yemen.
În timpul vizitei preşedintelui Macron urmează să fie semnate şi acorduri bilaterale în domeniile economic, academic, cultural şi sportiv (între federaţiile de rugby).
'Înainte de alegerea sa, Emmanuel Macron a fost ţinta unei campanii de denigrare în Rusia', a reamintit Tatiana Kastueva-Jean.
'El este acum prezentat ca un lider în Europa, un om de stat promiţător, realist şi pragmatic, însă cu marjă limitată de manevră în raport cu Statele Unite şi NATO', a mai spus ea.