Eliminarea obligativității vizelor SUA s-a aflat pe agenda summit-ului dintre Uniunea Europeană și Statele Unite din 15 iunie de la Bruxelles.
„Salutăm progresele înregistrate de Statele Unite și de UE în direcția îndeplinirii de către alte state membre ale UE a cerințelor necesare pentru călătoriile fără viză în Statele Unite”, au transmis liderul de la Casa Albă și președinții Comisiei Europene și Consiliului European în cadrul celui de-al 8-lea paragraf al declarației comune a summitului UE-SUA, adoptată marți, la Bruxelles, notează caleaeuropeana.ro.
Joe Biden, Ursula von der Leyen și Charles Michel au mai subliniat că “intenționăm să continuăm dialogul nostru în vederea eliminării vizelor”.
„Liderii au convenit să înființeze un grup de lucru comun al experților UE-SUA pentru reluarea călătoriilor neesențiale sigure și durabile între UE și Statele Unite.
Aceștia au salutat progresele înregistrate în discuțiile privind alte state membre ale UE care beneficiază de călătorii fără vize în SUA și au convenit să continue acest dialog”, se menționează în concluziile summit-ului UE-SUA de la Bruxelles din 15 iunie.
„Există un interes și un mesaj pozitiv de a avansa” în acest sens, al eliminării vizelor, iar România trebuie să îndeplinească toate condițiile pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver, potrivit aceleiași publicații.
Ministrul de externe Bogdan Aurescu și secretarul de stat al SUA Antony Blinken au convenit în luna martie, la reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor de Externe din ţările membre NATO, să lucreze împreună pentru includerea României în programul Visa Waiver. MAE a anunțat că va fi armonizată și campania de comunicare publică privind includerea României în programul Visa Waiver al Statelor Unite anunțată de Ministerul Afacerilor Externe.
Bogdan Aurescu declara, pe 24 martie, că mai este „un singur criteriu care mai trebuie îndeplinit și anume acela ar ratei de refuz. (...) Este vorba despre un criteriu prevăzut de legislația americană și vom încerca să lucrăm și cu Congresul American pentru a vedea în ce măsură pot fi identificate și introduse în legislația americană o serie de excepții care să ajute România să ajungă mai repede în programul VISA Waiver”. Potrivit legislației americane, rata de refuz trebuie să fie la plafonul de 3%, România fiind în prezent la un nivel de 9-10%, așa cum a anunțat atunci ministrul de Externe.