"Este legitimă îndoiala unora dintre noi legată de un vaccin împotriva noului coronavirus. Oamenii au nevoie de mai multe informații. Pe măsură ce vor deveni disponibile (informațiile -n.r.) - și mă refer la organizații internaționale,cum este Agenția Europeană pentru Medicament, de atunci informarea corectă va duce la o creștere a nivelului de vaccinare", a declarat Gheorghiță într-o intervenție la Realitatea PLUS.
Medicul militar, care este și coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, a făcut câteva precizări legate de teama oamenilor în ceea ce privește posibilele reacții adverse ale vaccinului antiCovid, subliniind că nu se pune problema de punerea în pericol a vieții unei persoane.
"Nu cred că putem vorbii de punerea vieții în pericol. În momentul de față, în toate studiile aflate în derulare în care au fost incluși peste 150.000 de voluntari nu s-au înregistrat reacții adverse de natură să le pună viața în pericol, ci doar reacții obișnuite ca după orice tip de vaccin: reacțiilocale, dureri musculare, dureri de cap și, eventual, febră. Importantă este informare, comunicare corectă și onestă ca oamenii să decidă (dacă se vor vaccina sau nu -n.r.)", a explicat medicul.
Potrivit acestuia, vaccinarea este o masură de prevenție primară, obiectivul ei fiind de a preîntâmpina infecția.
"Trebuie făcut vaccinul înainte de a apărea infecția, de aceea ne dorim vaccinarea unui număr mare de persoane astfel încât să atingem acel prag de imunizare colectivă", a mai spus Valeriu Gheorghiță.
Întrebat când ar putea ajunge vaccinul antiCovid în România, medicul a răspuns: "Sunt date în momentul de față care precizează o aprobare foarte probabilă după jumătatea a doua lunii decembrie, ceea ce înseamnă că la scurt timp va fi pregătit și vaccinul pentru distribuție în toate țările membre UE, inclusiv în România. Deci este posibil să fie și la final de decembrie sau la începutul lui ianuarie-februarie".