Această cereală conține un spectru larg de compuși fitochimici, care sunt compuși chimici naturali din plante. Se presupune că acești compuși au efecte antioxidante, antiinflamatorii, antifungice, prebiotice și antipruriginoase.
Beneficiile ovăzului pentru piele:
Ameliorează mâncărimile: O baie cu ovăz este adesea recomandată pentru a ușura mâncărimea cauzată de diverse condiții cutanate, fiind în special utilă pentru afecțiuni ce pot cauza apariția de vezicule.
Efecte antiinflamatorii și antioxidante: Cercetările sugerează că compușii din ovăz pot combate inflamația și funcționează ca antioxidanți. Un studiu a indicat faptul că ovăzul coloidal a redus anumite substanțe care favorizează inflamația.
Protecție cutanată: Folosirea constantă a ovăzului coloidal în băi sau utilizarea de produse topice pe bază de ovăz pot ajuta la protejarea pielii împotriva deteriorării. Cercetările au arătat că ovăzul poate întări bariera pielii, hidrata și echilibra pH-ul acesteia.
Alină simptomele dermatitei atopice: Ovăzul, cu proprietățile sale antiinflamatorii și antipruriginoase, s-a dovedit a fi un tratament eficient pentru dermatita atopică. Există studii care atestă beneficiile produselor cu ovăz, precum cremele sau loțiunile, în tratamentul acestei afecțiuni. De asemenea, multe persoane care suferă de dermatită atopică găsesc calmare în băile cu ovăz, iar specialiștii recomandă aceste băi și pentru bebeluși sau copii mici predispusi la această afecțiune sau la eczeme.
Siguranța utilizării ovăzului:
Deși se consideră că băile cu ovăz sunt în general sigure (ovăzul coloidal fiind recunoscut ca sigur de FDA în 1989), există câteva precauții de luat în considerare. De exemplu, evită ca un copil să consume ovăz coloidal în timpul băii. Mai mult, deși este rar, unii oameni pot dezvolta o reacție alergică la ovăz, manifestând simptome precum iritații cutanate, erupții sau reacții mai grave, cum ar fi probleme digestive sau respiratorii.