Întrebată dacă va sesiza Inspecția Judiciară după afirmațiile de luni seară ale fostului președinte Traian Băsescu, șefa ÎCCJ a precizat: "Foarte rar să știți și cred că veți vedea că președinte ÎCCJ, și aici sigur vorbesc în nume personal, m-aș lăsa intimidată de reacții ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfășoară judecătorul Livia Stanciu".
În legătură cu declarațiile lui Băsescu, potrivit cărora sistemul de justiție din România are probleme care trebuie rezolvate foarte repede, iar între acestea se află criza judecătorilor și cea a ''acoperiților'' din rândul magistraților, Livia Stanciu a spus că nu vrea să comenteze, adăugând că se cunoaște foarte bine că se fac verificări înainte ca orice magistrat să fie numit, și cu atât mai mult cei în funcții de conducere.
"Magistrații dau declarația pe propria răspundere cu privire la acest aspect astfel încât fiecare magistrat își asumă răspunderea în situația în care prezintă denaturat lucrurile", a susținut Stanciu.
Cât despre acuzațiile fostului șef al statului cu privire la faptul că șefa ÎCCJ ar fi spus că susține și este alături de DNA și că astfel nu ar mai fi imparțială iar ÎCCJ nu ar mai da nicio șansă celor care vin cu propunere de arestare sau trimiși în judecată, Livia Stanciu a reamintit că declarația a fost făcută în urmă cu doi ani și că a fost scoasă din context.
"Haideți să ne amintim că, în urmă cu doi ani, când la prezentarea raportului DNA președintele ÎCCJ a făcut această afirmație, dar atenție nu cum a fost ea trunchiat prezentată. (...) S-a zis că președintele ÎCCJ ar fi susținut că, alături de judecătorii Instanței Supreme, vor fi partenerii de nădejde ai DNA. Am spus că vom fi parteneri ai DNA în lupta împotriva fenomenului corupției", a precizat ea.
Șefa ÎCCJ a subliniat că judecătorii știu foarte bine rostul pe care îl au. "V-aș întreba pe dvs și pe orice cetățean de rând o justiție tolerantă cu corupția și cu corupții s-ar bucura de respectul și încrederea cetățenilor? Și când spun aceasta înseamnă că judecătorul, dacă în urma analizării tuturor probatoriilor administrate, ajunge la concluzia că acea persoană dedusă judecății pentru săvârșirea de fapte de corupție se face vinovată de acele fapte, un judecător care nu este tolerant cu corupția trebuie să pronunțe o soluție de condamnare a acelei persoane. Dacă dimpotrivă probele demonstrează contrariul, acel judecător are obligația de a pronunța o soluție de achitare. În acest context au fost făcute afirmațiile de către președintele ÎCCJ", a reamintit Stanciu, care a admis că nu știe de ce au apărut acestea după doi ani.
Pe de altă parte, șefa ÎCCJ a precizat că nu a fost sunată de președintele statului în timpul mandatului și nu înțelege de ce ar trebui să fie sunată acum. Ea a spus că a admirat poziția șefului statului din ultimii ani, reacțiile acestuia față de sistemul judiciar fiind corecte.