UPDATE: Potrivit unor surse citate de MEDIAFAX, premierul Dăncilă a stat doar 10 minute la întâlnire. Ulterior, şedinţa a fost condusă de Darius Vâlcov.
Premierul Dăncilă a convocat, luni, o ședință informală, pregătitoare pentru ședința de guvern săptămânală de joi, când ar urma să fie aprobată prima rectificare bugetară din acest an.
Tot luni la prânz, Liviu Dragnea discută cu Călin Popescu Tăriceanu detaliile rectificării bugetare din această săptămână, transmite Realitatea TV.
Vicepremierul Paul Stănescu și ministrul de Finanțe au vorbit până acum despre o rectificare pozitivă, dar datele execuției bugetare la 6 luni arată că încasările sunt mult mai mici decât cele preconizate.
Paul Stănescu a anunţat recent, la Slatina, la întrunirea Filialei Judeţene a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), că la finalul lunii iulie Guvernul va face o rectificare bugetară pozitivă, astfel încât "toată lumea cel puţin să aibă bani de salarii".
"Ceea ce vă asigur este că va fi o rectificare pozitivă, la sfârşitul lunii acesteia, să vedem, nu vă pot spune mare lucru, pentru că suntem în discuţii, Ministerul Dezvoltării cu Ministerul Finanţelor, cu toate celelalte ministere implicate, sper să găsim o formulă ca toată lumea cel puţin să aibă bani de salarii", le-a spus Paul Stănescu primarilor şi viceprimarilor.
Majoritatea autorităților locale se confruntă cu probleme bugetare după ce guvernarea PSD-ALDE a redus impozitul pe venituri de la 16 la 10%.
Ministerul Finanțelor a încasat anul trecut 3,3 miliarde lei din dividendele pe care le-a luat de la companiile stat.
Conform legii bugetului de stat pe 2018, Ministerul Finanțelor speră să ia mai mulți bani în acest an, respectiv 3,59 miliarde lei, probabil bazându-se pe aceeași strategie ca anul trecut. Pe lângă suma aceasta, ar mai putea lua bani dintr-o lege adoptată de Parlament, respectiv cea privind acordarea de dividende trimestriale, ceea ce ar mai ajuta puțin execuția, deși derapajele rămân în continuare mari pe partea de cheltuieli.
Execuția bugetară publicată recent arată că veniturile au urcat cu 12,6%, la peste 132 miliarde lei, iar cheltuielile cu 19%, la 147 miliarde lei.
Deficitul bugetar a crescut de la 0,88% în mai, la 1,61% în iunie, conform datelor MFP. Anul trecut, în aceeași perioadă, România avea un deficit de 0,73% din PIB. Primele șase luni s-au încheiat cu un deficit de 14,97 miliarde lei.
O nouă presiune pe buget o reprezintă creșterea pensiilor de la 1 iulie, ceea ce s-ar putea reflecta în situația la șapte luni. Bugetul este fundamentat pe o creștere economică de 5,5%, pentru acest an.