Economia Germaniei a înregistrat o creştere de 1,7% în 2015, susţinută de rata ridicată a angajărilor şi politica monetară expansionistă care alimentează consumul intern, într-o perioadă în care comerţul mondial încetineşte, a anunţat joi Biroul Federal de Statistică, într-o conferinţă de presă.
Primele estimări oficiale referitoare la evoluţia PIB în trimestrul al patrulea vor fi publicate în februarie, iar analiştii Bloomberg anticipează un avans de 0,4%.
Germania, cea mai mare economie din zona euro, beneficiază mai mult decât oricare alt stat din regiune de măsurile de stimulare ale Băncii Centrale Europene (BCE).
Rata şomajului se află la un minim record, salariile cresc, iar preţul petrolului este cu peste 37% mai ieftin faţă de anul trecut. Datorită acestor factori, consumul intern a devenit motorul creşterii economiei germane, iar exportatorii îşi transferă atenţia de la pieţele emergente care încetinesc spre economiile dezvoltate care îşi revin.
"Germania a înregistrat în 2015 o creştere economică uşor peste potenţial, pentru al doilea an consecutiv. Perspectiva pentru 2016 este favorabilă, consumul va avea cea mai mare contribuţie la creştere, dar îngrijorările legate de China arată unde există riscurile economice relevante, mai ales în mediul extern", a declarat Joerg Zeuner, economist şef la banca de stat KfW, potrivit Mediafax.