Analiștii preconizaseră că PIB-ul Chinei va crește cu 5,2% în trimestrul al treilea. Cu toate acestea, avansul înregistrat a fost mai rapid decât cel din trimestrul precedent, de 3,2%.
Beijingul a recurs la politici stricte de izolare și urmărire a populației și a alocat sute de miliarde de dolari pentru proiecte majore de infrastructură, în cadrul unui plan de susținere a economiei.
”Economia chineză rămâne rezistentă, cu un mare potențial. Anticipăm că recuperarea va continua, ceea ce va ajuta la recuperarea globală”, a declarat Guvernatorul Băncii Centrale, Yi Gang, în condițiile în care activitatea fabricilor a fost reluată, afacerile au revenit la normal, iar consumul a revenit pe creștere.
În primele nouă luni ale anului, PIB-ul Chinei a avansat cu 0,7% față de aceeași perioadă din 2019. Datele lunare arată că, în ultimul trimestru, avansul va fi și mai rapid.
În septembrie, rata șomajului urban a scăzut la 5,4%, sectorul vânzărilor a crescut cu 3,3% față de aceeași perioadă din 2019, iar producția industrială, cu 6,9%. Pe parcursul primelor nouă luni, vânzările s-au contractat însă cu 7,2%, iar producția industrială a avansat cu 1,2%, informează mediafax.
Fondul Monetar Internațional a transmis că este posibil ca țara să fie singura economie din G20 care va înregistra creștere anul acesta. Estimarea privind avansul economic al Chinei din 2020 este de 1,9%, în timp ce economia globală ar urma să scadă cu 4,4%. Printre țările care fac parte din G20 se numără Marea Britanie, Germania, Franța, Italia și Statele Unite.
Pe de altă parte, analiștii au atras atenția că puterea de recuperare a economiei chineze este încă incertă, ținând cont de dezechilibrele de dezvoltare între diverse regiuni, datoria publică și problemele privind comerțul, cauzate de relația tensionată cu SUA și deteriorarea relațiilor cu alți parteneri comerciali.