„Publicarea listei nominale a debitorilor este o obligaţie şi probabil intenţia legiuitorului a fost aceea de a-i motiva pe contribuabili să achite restanţele şi, astfel, primăriile să încaseze într-o mai mare proporţie sumele datorate la buget. Dezvoltarea Sibiului depinde de bugetul din care finanţăm investiţiile şi din acest motiv sper ca iniţiativa prezentă să îşi atingă scopul’, a declarat, potrivit Agerpres, Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului.
Aceasta a iniţiat un proiect de hotărâre care stabileşte plafonul pentru publicarea pe site-ul instituţiei a debitorilor. Conform acestei propuneri, vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei numele şi sumele aferente debitorilor persoane fizice cu datorii mai mari de 500 de lei şi respectiv cele aferente persoanelor juridice cu datorii mai mari de 1.000 de lei.
„Dat fiind faptul că legislaţia menţionată intră în vigoare în 1 ianuarie 2016, primele liste se vor publica la sfârşitul lunii martie 2016. Doar pentru a avea o imagine cu privire la numărul debitorilor, la sfârşitul lunii noiembrie 2015 un număr de 3.852 de persoane fizice se aflau în această situaţie. Fiecare dintre aceste persoane datorau bugetului Sibiului cel puţin 500 de lei, suma totală care trebuia recuperată la buget fiind de aproximativ 9,6 milioane de lei. Un număr de 371 de persoane juridice au acumulat datorii totale de aproximativ 5,6 milioane de lei, fiecare dintre aceste persoane datorând cel puţin 1.000 de lei. Numele debitorului va fi şters din lista publică în termen de 15 zile de la achitarea datoriei”, se mai arată în comunicat.
Proiectul de hotărâre va fi supus aprobării Consiliului Local Sibiu în şedinţa ordinară din data de 17 decembrie, menţionează sursa citată.