Unul dintre acestea este banala cafea de dimineaţă pe stomacul gol, însoţită de minimum două ţigări. Culmea este că ţin uşa de la bucătărie închisă, să nu intre copilul în fum, prin urmare sunt conştienţi că reprezintă un exemplu prost.
De unde vine incapacitatea de a decide bine pentru ei şi copiii lor? Unii psiohologi vorbesc de un impuls de autodistrugere pe care adulţii nu îl conştientizează, dar care izvorăşte din frustrarea unei activităţi zilnice care nu le mai aduce satisfacţii. Asta de adaugă frustrarii de a observa că alţii, cu mai slabă pregătire teoretică, mai puţin inteligenţi, dar mai adaptaţi nevoii şefilor de a fi linguşiţi, de pildă, ajung să facă carieră, să câştige mai bine, să plece de două ori pe an în concediu.
Atutidinea care i-ar ajuta să-şi prioritizeze necesităţile este alta: de a se bucura de ceea ce au, în loc de a acumula furie pentru ceea ce le lipseşte. Este primul pas spre echilibru. Bucuria determină schimbări atât biochimice, cât şi psihologice benefice pentru organism.
Cu mintea lipede, golită de constrângeri, un obicei adictiv precum cafeaua şi fumatul pe stomacul gol poate fi eliminat. Argumente ştiinţifice sunt foarte multe. Deşi cafeaua este un antioxidant puternic, trebuie dimineaţa avem în organism un nivel ridicat de cortizol, hormon eliberat ca răspuns la stres, iar cafeaua agită. Totodată, blochează secreţia serotoninei, hormonul fericirii. Rezultatul este lipsa concentrării. De aceea, dar şi pentru că irită mucoasa stimacului, provocând secreţia acidului clorhidric, cafeaua trebuie consumată după ora 9.30. Cel mai bine, cu ceva în stomac.
Dacă nu aveţi răbdare şi tot ce vă doriţi este o cafea, rezervaţi două minute pentru o felie de pâine prăjită cu ulei de măsline şi o roşie şi beţi cafeaua după. Cu puţină voinţă, vă veţi obişnui. Numeroase studii arată că fumatul şi cafeaua pe stomacul gol cresc riscul de cancer de colon. Ca să nu mai vorbim de faptul că nicotina este una dintre cele mai puternice otrăvuri. Iar efectul asupra plămânilor şi sistemului cardiovascular sunt devastatoare. Nu le simţiţi încă? Înseamnă că aveţi sub 40 de ani!