Probabil, Forţele Aeriene Ruse sperau ca americanii să-şi reducă prezența aeriană în zonă, mai ales că au impus un aşa-zis no fly zone-ul rusesc în Marea Neagră. Dar, surpriză! Statele Unite au trimis o nouă dronă de recunoaștere spre Peninsula Crimeea anexată de Rusia. Potrivit serviciului de monitorizare a traficului aeriană Flightradar, o dronă RQ-4 Global Hawk cu indicativul FORTE10 a tranzitat spaţiul aerian al României pentru a efectua un zbor deasupra Marii Negre, scrie defenseromania.ro.
Drona a decolat de la baza aeriană Sigonella, în apropiere de orașul italian Catania. Pentru o perioadă de timp s-a aflat în spațiul aerian al României, iar acum zboară deasupra Mării Negre. Până la ora 13:00, 14.800 de utilizatori ai Flightradar24 urmăreau zborul dronei americane RQ-4 Global Hawk.
Most tracked flight today - #FORTE10https://t.co/1i5DLFyqAV pic.twitter.com/rXkTiGxtpx
— Flightradar24 (@flightradar24) March 17, 2023
Drona RQ-4 Global Hawk a intrat în spaţiul aerian internaţional din Marea Neagră după incidentul de săptămâna aceasta când două avioane de luptă rusești de tip Su-27 au provocat prăbușirea unei drone americane MQ-9 Reaper.
Anterior, în presa americană, s-a anunțat despre "activitatea sporită a navelor rusești în zona în care a căzut drona MQ-9 Reaper".
Drona în sine se află la o adâncime de aproximativ 850 m, iar pentru aducerea acesteia la suprafaţă se impune utilizarea unor vehicule speciale care operează la mare adâncime. Astfel, putem să presupune că RQ-4B Global Hawk se află acum în spaţiul aerian internaţional al Marii Negre pentru a monitoriza această activitate, dar şi pentru continuarea misiunilor de culegere de informaţii cu privire la activitatea forţelor armate ruse în Peninsula Crimeea.
Detaliile tehnice ale dronei RQ-4 Global Hawk
Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk este o aeronavă de supraveghere la mare altitudine, pilotată de la distanță. A fost proiectată inițial de Ryan Aeronautical (acum parte a Northrop Grumman). RQ-4 oferă o imagine de ansamblu amplă și o supraveghere sistematică folosind radar cu deschidere sintetică de înaltă rezoluție și senzori electro-optici/infraroșu cu timpi lungi în care poate să analizeze zonele țintă. Poate supraveghea până la 40.000 de mile pătrate (100.000 km2) de teren pe zi, o zonă de dimensiunea Coreei de Sud sau a Islandei.
Global Hawk este operat de Forțele Aeriene ale Statelor Unite. Este folosit ca o platformă de rezistență lungă la altitudine mare care acoperă spectrul capacității de colectare a informațiilor pentru a sprijini forțele în operațiunile militare la nivel mondial. Potrivit Forțelor Aeriene SUA, capacitățile superioare de supraveghere ale aeronavei permit țintirea mai precisă a armelor și o mai bună protecție a forțelor prietene.