''În evenimentele din ultimele zile, duşmanii s-au unit, folosindu-şi mijloacele, banii, armele politica şi serviciile lor de securitate, pentru a crea probleme regimului islamic'' al Iranului, a afirmat Khamenei, care s-a exprimat pentru prima dată de la izbucnirea mişcării de contestare din ţara sa.
Ei nu aşteaptă decât ''o ocazie pentru a se infiltra şi pentru a lovi în poporul iranian'', a mai spus ayatollahul, fără să precizeze despre ce ''duşmani'' este vorba, potrivit Agerpres.
''Ceea ce îl împiedică pe inamic să acţioneze sunt curajul, spiritul de sacrificiu şi credinţa poporului, la care sunteţi martori'', a adăugat Khamenei, adresându-se unor familii de soldaţi morţi în război.
Autorităţile iraniene acuză grupările de opoziţie ''contrarevoluţionare'' cu sediul în străinătate, în SUA, dar şi în Arabia Saudită, că încearcă să exploateze nemulţumirea populaţiei pentru a provoca tulburări în ţară.
Începând de joi, în cursul protestelor faţă de dificultăţile economice şi faţă de puterea din Iran, 21 de persoane, dintre care 16 manifestanţi, şi-au pierdut viaţa pe cuprinsul ţării.
Haos în Iran: cel puțin 20 de morți. Mesajul lui Trump pune gaz pe foc în Orientul Mijlociu
Turcia a avertizat în legătură cu ''intervenţiile străine''
Turcia s-a declarat marţi preocupată în legătură cu mişcarea de protest faţă de dificultăţile economice şi faţă de putere care agită Iranul începând de joi şi a avertizat în legătură cu ''intervenţiile străine'', relatează AFP, DPA şi Reuters.
''Turcia este preocupată în legătură cu informaţiile potrivit cărora manifestaţiile (din Iran) se extind, provoacă morţi, precum şi pagube unor clădiri publice'', a afirmat Ministerul turc de Externe într-un comunicat, adăugând că ''bunul simţ trebuie să prevaleze pentru a împiedica orice escaladare'' a situaţiei.
''Violenţa şi provocările trebuie evitate'', se mai spune în comunicatul Ankarei, avertizând în legătură cu ''intervenţiile străine''.
În total, 21 de persoane şi-au pierdut viaţa de la declanşarea manifestaţiilor, care au început joi în Machhad (nord-est), al doilea oraş ca mărime din Iran. De asemenea, circa 450 de persoane au fost arestate începând de sâmbătă la Teheran, potrivit subprefectului capitalei iraniene.
Preşedintele iranian, Hassan Rohani, care a făcut apel duminică la calm, a avertizat luni că ''poporul iranian le va răspunde celor care provoacă tulburări'', care nu sunt, în opinia sa, decât ''o mică minoritate''.
Manifestaţiile din Iran sunt cele mai importante acţiuni de protest de la mişcarea de contestare din 2009 împotriva realegerii preşedintelui ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad.
Relaţiile dintre Turcia şi Iran s-au revigorat în mod net în ultimele luni de când Ankara şi Teheranul cooperează cu Moscova în dosarul sirian.
Presa conservatoare turcă îşi exprima marţi neliniştea în legătură cu situaţia din Iran. Cotidianul proguvernamental Yeni Safak vorbea îndeosebi despre ''o escaladare periculoasă'', acuzând SUA că se află în spatele violenţelor din Iran. La rândul său, cotidianul Yeni Akit avertiza: ''Occidentul este în spatele revoltei din Iran (...) Dacă reuşeşte acolo, ţinta va fi Turcia''