"Deciziile haotice luate în ultimii ani, numirea în vârful conducerii societății a unor persoane fără a ține cont de criteriile de competență și profesionalism sunt doar câteva dintre cauzele care au afectat dezvoltarea CFR Marfă. Nu este normal ca o societate care în 2003-2004 era ”perla” companiilor din subordinea Ministerului să ajungă în situația de astăzi. Văd că noua conducere a implementat deja o serie de măsuri, iar rezultatele încep să se vadă: avem pentru prima dată, după mult timp, un buget prognozat pe profit.
Sunt pași în direcția pe care ne-o dorim. Este vital pentru societate să fie închise ”robinetele” prin care se pierdeau banii și să își consolideze poziția pe piață. Din păcate, din cauza deciziilor greșite din anii precedenți, conducerea societății a fost nevoită să ia și măsuri precum disponibilizarea de personal.
Este o măsură radicală, dar necesară și vrem ca în parteneriat cu organizațiile sindicale să derulăm acest proces într-un mod transparent, cu criterii clare și cu respectarea prevederilor referitoare la protecția socială. Am reiterat și discuțiile pe care le-am purtat la Bruxelles, cu doamnele Comisar, pe tema acestei companii naționale de interes strategic. Am fost bucuros că oficialii de la Comisia Europeană au înțeles situația reală în care se află această companie și au apreciat planurile de restructurare și returnare a ajutorului de stat, pe care le-am prezentat”, a afirmat Drulă.
În februarie 2020, Comisia Europeană a constatat că operatorul de transport feroviar de marfă CFR Marfă a primit un ajutor de stat incompatibil în valoare de cel puțin 570 de milioane euro din partea României, prin anularea datoriilor și prin neîncasarea unor datorii de la societate. România trebuie să recupereze de la CFR Marfă ajutorul ilegal și dobânzile aferente.
Pentru salvarea companiei, soluția aleasă de autorități a fost recurgerea la procedura de concordat preventiv, considerându-se că aceasta vine cu un set de avantaje precum suspendarea executărilor silite în desfășurare la momentul omologării (martie 2020), posibilitatea negocierii modalității de stingere a datoriilor cu creditorii, dar și menținerea societății pe piață.
CFR Marfă a înregistrat plăți restante de aproape 3,5 miliarde lei la final de 2020, iar pentru anul în curs estimează reducerea lor cu 63%.
Cheltuielile de natură salarială programate în proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2021, sunt mai mici cu 29% față de cele programate în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2020.
Cheltuielile pentru investiții au fost de 37 milioane lei anul trecut și estimarea pentru anul în curs este că vor ajunge la 100 milioane lei.
Creanţele restante pentru anul 2021 au fost estimate în scădere cu 30% față de cele realizate în anul 2020, de la 417 milioane lei, la 291 milioane lei.