Incidentele au avut loc în luna august într-o zonă industrială din Schleswig-Holstein, dronele au zburat cu viteză mare deasupra zonei, unde, pe lângă o centrală nucleară oprită, există un terminal GNL și fabrici chimice. Potrivit unor surse ale publicației, poliția regională a fost pusă în alertă. Ei au raportat că zona de excludere a zborului a fost încălcată de mai multe ori. Probabil că o dronă militară a traversat această zonă.
„Parchetul din Flensburg confirmă deschiderea unei anchete preliminare pentru suspiciunea de activitate sub acoperire în scopul de sabotaj în legătură cu zboruri repetate cu drone peste infrastructura critică din Schleswig-Holstein”, a declarat procurorul principal Bernd Winterfeld pentru publicație.
Potrivit BILD, din 8 august au fost înregistrate zboruri ale vehiculelor aeriene fără pilot, conform datelor preliminare, dronele ar fi putut fi lansate de agenți ruși de pe nave din Marea Nordului; Angajații Serviciului German de Securitate de Stat consideră că dronele neidentificate sunt Orlan-10, care au o rază de acțiune de 500 până la 600 de kilometri și zboară cu viteze de peste 100 km/h. Oficialii de securitate cred că ar fi putut fi folosite în scopuri de sabotaj.
Pe 14 august, două baze militare au fost închise în Germania din cauza unui posibil sabotaj la instalații. După cum au spus interlocutorii lui Spigel, persoane necunoscute au intrat în baza aeriană din Köln, unde ar putea otrăvi apa din sursa autonomă de alimentare cu apă. La această bază se află, printre altele, sediul Flotei Aeriene a guvernului german, care face parte din Ministerul German al Apărării.
Potrivit Sueddeutsche Zeitung, a doua bază militară în care ar fi putut avea loc sabotajul se află în orașul Geilenkirchen. Sabotajul poate fi legat și de otrăvirea apei de băut, notează publicația.
Evenimentele recente din Europa confirmă activarea agenților ruși. Astfel, în aprilie, în Marea Britanie, doi bărbați au fost acuzați de incendierea unui depozit care conținea arme pentru Ucraina. În Suedia, sabotajul feroviar comis de un „stat străin” este investigat. În Cehia, agenții ruși au încercat să dezactiveze sistemele de semnalizare feroviară.
În Germania, în primăvară, un cetățean rus și un cetățean german au fost arestați pentru că se pregăteau să incendieze un depozit cu marfă pentru Ucraina, iar în Estonia, serviciile de informații ruse au fost condamnate pentru implicare în acte de vandalism împotriva mașinilor politicienilor și jurnaliştilor. .
În mai, serviciile de informații ale UE au raportat că Federația Rusă pregătește sabotaj în Europa, inclusiv explozii și incendiere. Uniunea Europeană a subliniat apoi că agenții ruși sunt gata să acționeze „mai coordonat și mai agresiv” decât înainte.