După patru zile, atât Poliţia Română, cât şi Parchetul Antimafia au ieşit din stand-by. Chiar şi fără virusul letal, multe calculatoare din România pot muri oricând şi fără să fie atacate electronic. Şi, totuşi, doar politicienii se laudă că nu se tem de hackeri.
Președintele social-democraților, Liviu Dragnea, a declarat luni, că hackerii nu ar avea ce să ia de la PSD, în eventualitatea unor atacuri cibernetice, în condițiile în care chiar și baza de date "a plecat" de acum doi ani.
”Nu prea au ce să fure, pentru că la noi de-a lungul anilor s-au dat de bunăvoie. Atâtea surse au fost în partidul ăsta încât nu era nevoie să fie vreun hacker. Ce să ia de la noi? Baza de date a plecat de mult, de acum doi ani de zile, de două ori a fost dată baza de date. Credeți că dacă ia cineva baza de date îi sucește mințile la vreun pesedist? Să fie sănătoși! N-au ce să ia de la noi!”, a afirmat Dragnea, citat de agerpres.ro.
De vineri, numeroase organizații din întreaga lume au fost afectate de o nouă variantă de ransomware denumită ”WannaCry”. Rapoartele preliminare arată faptul că au avut loc zeci de mii de atacuri informatice în circa 100 de țări.
Malware-ul se propagă prin intermediul unor mesaje email care conțin atașamente și link-uri malițioase, atacatorii utilizând tehnici de inginerie socială pentru a determina utilizatorii să le acceseze (phishing). Odată infectat un calculator dintr-o rețea, malware-ul încearcă să se răspândească în interiorul acesteia și să afecteze toate calculatoarele care comunică între ele. Procesul de răspândire se realizează prin exploatarea unei vulnerabilități a sistemului de operare.