Ce este variola maimuței
„Variola maimuţei este o boală înrudită cu variola umană pe care noi o ştim din istoria bolilor infecţioase şi care a fost eradicată după administrarea vaccinului antivariolic la nivel mondial. În 1977, a fost declarată eradicată la nivelul blocului. Variola maimuței este determinată de un virus care face parte din aceeași familie, poxvirusul și care dă simptome mai puțin semnificative decât variola umană în tabloul clinic clasic pe care noi îl învățam din cărți, în sensul în care nu este atât de zgomotoasă din punct de vedere clinic, iar mortalitatea, de asemenea, este mult mai mică. Se specifică în literatură – undeva până la 5%”, a precizat medicul infecţionist Carmen Dorobăţ, pentru Realitatea.net.
Care sunt simptomele
În ceea ce privește simptomele, acestea sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Specialistul a explicat că simptomele includ și erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului.
„Boala debutează ca o gripă, cu febră, cu dureri articulare, cu dureri musculare, cu dureri de cap și, ulterior, apar niște semne pe piele, o erupție pe piele, care este caracteristică, care se aseamănă cu vărsatul de vânt, deci, cu varicela. Elementele respective sunt mai mari și mai profunde. Severitatea acestor elemente variază de la o persoană la alta, în funcție de gravitatea formei clinice a bolii de la pacientul respectiv”, a spus medicul infecţionist.
Cum se transmite variola maimuței
Dr. Carmen Dorobăţ a precizat, de asemenea, că nu este vorba despre o boală cu transmitere pe cale sexuală, ci despre o boală cu posibilă transmitere pe cale sexuală: „Boala se transmite prin contact intim și aici simt nevoia să mă fac mai explicită prin ce înseamnă contact intim: înseamnă că venim în contact cu picături de salivă de la persoana bolnavă, sau cu secreții din elementele cutanate ale persoanei respective, inclusiv prin ceea ce înseamnă posibila transmitere pe cale sexuală. Deci, nu este vorba despre o boală cu transmitere pe cale sexuală, ci este vorba despre o boală cu posibilă transmitere pe cale sexuală. Aceasta înseamnă că este vorba de persoanele care au astfel de leziuni la nivelul organelor genitale și care, prin rupere, pot deveni infectante în zona respectivă”
Ce ar trebui să facă cei care contactează această boală
Potrivit medicului, cei care contactează această boală ar trebui să se adreseze medicului de familie.
„În primul rând, nu trebuie să intrăm în panică că de acum, orice febră pe care o facem înseamnă variola maimuței. Trebuie să ne prezentăm la medicul de familie. Mai întâi, aș spune ce trebuie să facem pentru a preveni, pe cât posibil, o astfel de îmbolnăvire: să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, să spălăm bine fructele și legumele, pentru că suntem în perioadă estivală, se consumă fructe și legume proaspete. De asemenea, să fim atenți în vacanțe să fie condițiile de igienă păstrate și, ulterior, dacă simțim că ceva este în neregulă, ne adresăm, în primul rând, medicului de familie”, a explicat specialistul.
Am putea ajunge din nou la carantină?
În ceea ce privește o posibilă carantinare, medicul spune că nu trebuie să confundăm izolarea bolnavului cu carantina generalizată pe care am întâlnit-o în infecția cu SARS-CoV-2.
„Pacientul respectiv trebuie izolat, dar, după modul de transmitere al acestei boli, este puțin probabil să întâlnim un număr mai mare de cazuri care să apară în contact, adică să izbucnească, cu alte cuvinte, într-un areal geografic care să fie restrâns. Deci, dacă vor apărea astfel de cazuri, ele vor apărea astfel încât să poată să fie ținute sub control, din punct de vedere epidemiologic, și atunci nu putem să ne așteptăm la o carantină de tip generalizat, aceea pe care o înțelege toată lumea, în sensul larg al cuvântului, pentru că avem experiența nefericită cu Covid-19”, a mai transmis medicul infecţionist.
Variola maimuței versus Covid-19
Întrebat dacă variola maimuței este comparabilă cu Covid-19, dacă există asemănări sau deosebiri între cele două, specialistul a precizat: „În primul rând, este vorba de o contagiozitate deosebit de mare la Covid-19, ca să încep cu partea plină a paharului în ceea ce înseamnă variola maimuței. Deci, Covid-19 este mai contagios, fără îndoială, este un virus pe care acum îl cunoaștem și poate să ne facă surprize, din punct de vedere al comportamentului său, adică a agresivității pe care o întâlnim ca și boală la pecient. De asemenea, la Covid-19 acum se construiește vaccinul, spre deosebire de variolă, unde avem un schelet al vaccinului și de unde pornim sigur la un teren pe care îl cunoaștem din punct de vedere medical”.
Variola maimuţei a provocat deja numeroase cazuri în Europa şi în America de Nord, iar specialiștii au precizat că majoritatea pacienților se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament.
Materialul este realizat în exclusivitate de jurnalista Realitatea.net Mihaela Ivăncică.