Primul laic numit vreodată în acest post, Joaquin Navarro-Valls, a fost licenţiat în medicină şi psihiatrie, specialităţi în care nu a profesat niciodată, înainte de a deveni jurnalist. De asemenea, a fost membru al Opus Dei, instituţie conservatoare influentă în cadrul Bisericii Catolice.
În 1984, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Navarro-Valls în funcţia de purtător de cuvânt al Vaticanului şi i-a dat acces direct la cercul său interior într-o măsură de care niciun purtător de cuvânt papal nu a mai beneficiat înainte sau după aceea, scrie Reuters.
Naverro-Valls a devenit o celebritate, o personalitate media mondială care apărea adesea la televizor pentru a explica învăţăturile catolice într-un limbaj simplu.
Ioan Paul al II-lea l-a folosit uneori pe Navarro pentru misiuni sensibile, ocolind diplomaţii proprii ai Vaticanului. În 1988, el a mers în Cuba pentru a negocia direct cu Fidel Castro pentru depăşirea obstacolelor în legătură cu vizita istorică a papei în ţara comunistă. În timpul unei conversaţii care a durat toată noaptea, punctată de trabucuri şi rom, Navarro-Valls l-a convins pe Castro să restabilească Crăciunul ca sărbătoare naţională, care fusese suprimată după revoluţie, aminteşte agenţia britanică de presă.
În ultima perioadă a pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, marcată de boala capului Bisericii Catolice, Joaquin Navarro-Valls a devenit practic singura sursă de informare de la Vatican, scrie AFP.
După decesul lui Ioan Paul al II-lea, el a rămas purtătorul de cuvânt al papei Benedict al XVI-lea timp de mai mult de un an, pentru a-l ajuta în perioada de tranziţie, după care a părăsit Vaticanul şi a fost înlocuit în 2006 de părintele Federico Lombardi, un iezuit italian care a deţinut postul timp de zece ani.
Conducerea biroului de presă al Vaticanului a fost încredinţată de un an unui fost jurnalist american de la postul Fox News, Greg Burke, al doilea laic din cadrul Opus Dei care îndeplineşte această funcţie.
Sursa: agerpres.ro