Cei doi pacienţi au fost transferaţi la spitale COVID din Capitală, iar asistenta, care este asimptomatică, a fost și ea internată.
"Am testat-o fiindcă am început să testăm personalul. Testăm pacienţii şi personalul. Testarea pacienţilor și a personalului ne permite depistarea de timpuriu a oricărui posibil focar şi, totodată, identificarea cazurilor asimptomatice pentru continuarea în siguranţă a activităţii unităţii medicale. Astfel, am identificat o persoană complet asimptomatică şi am izolat-o, respectiv asistenta medicală", a explicat managerul IC Fundeni, Anca Coliţă.
Potrivit managerului spitalului, asistenta medicală nu a intrat în contact cu niciun pacient. În plus, Coliță susține că atât asistenta, cât şi toţi cei care au intrat în contact cu ea au purtat echipament de protecţie.
În ceea ce privește procedura în cazul pacienților internați în spital, pașii sunt următorii: "Orice pacient care necesită internarea în Institutul Clinic Fundeni este izolat, i se face testul COVID şi stă în zona de izolare, singur în salon, până se primește rezultatul testului. Dacă este negativ, se duce în zona verde a secţiei, dacă este pozitiv se transferă la spital dedicat COVID. Cei doi pacienţi au fost testaţi. Ei aşteptau rezultatul testului în izolare. Am făcut ancheta pentru fiecare din ei. Tot personalul cu care au intrat în contact a purtat echipament de protecţie. Când am primit testul pozitiv, i-am transferat", a spus directorul medical al IC Fundeni, Alina Tănase.
Conform comunicatului de presă, conducerea institutului face toate eforturile să ţină secţiile cu pacienţi imunodeprimaţi cât se poate de sigure. "De aceea, este testat personalul care intră în zonele verzi. Se încearcă astfel, să nu fie dus niciun pacient, indiferent de simptome, în secţiile unde sunt pacienţi internaţi cu boli grave", se mai arată în comunicatul citat.
Institutul Clinic Fundeni a început să facă testele de depistare a COVID-19 pe 6 aprilie, în prezent numărul de testări ajungând la 160 de persoane pe zi.