Apărătorul primarului demisionar al municipiului Miercurea Ciuc a declarat presei că, din punctul său de vedere, 'nu există niciun impediment ca judecătorul să înceapă cercetarea judecătorească în această cauză' și s-a declarat surprins de cererea DNA, ținând cont că procurorii puteau cere strămutarea cauzei pe parcursul judecății în camera preliminară, care durează din vara anului trecut, potrivit Agerpres.
'Din punctul meu de vedere, e oarecum surprinzătoare atitudinea procurorilor pentru că, de la bun început, dacă apreciau că imparțialitatea judecătorilor de la Tribunalul Harghita este afectată, aveau posibilitatea să formuleze inițial o astfel de cerere și să ceară desemnarea unei alte instanțe care să judece cauza. Tocmai de aceea mi se pare un pic ciudat, cu atât mai mult cu cât nu au făcut-o nici pe parcursul camerei preliminare, care durează din vara anului trecut', a susținut avocatul Milu Constantin Timoce.
Acesta a spus că, dacă cererea va fi admisă de Curtea de Apel Mureș, singura instanță la care se poate strămuta cauza este Tribunalul Mureș.
'Strămutarea se face obligatoriu în raza aceleași Curți de Apel, iar Curtea de Apel Mureș are în subordine două tribunale—Tribunalul Harghita și Tribunalul Mureș. Rămâne să vedem cererea de strămutare și motivele invocate de către DNA. Momentan nu cunoaștem motivele și noi am aflat în urmă cu câteva minute, am fost oarecum luați prin suprindere', a mai spus apărătorul lui Raduly.
Dacă în data de 26 februarie Curtea de Apel Mureș va stabili că procesul lui Raduly Robert-Kalman și Szoke Domokos trebuie strămutat, termenul stabilit luni la Tribunalul Harghita va rămâne fără obiect, pentru că judecătorul nu mai are posibilitatea să dispună nicio măsură în cauză.
Primarul demisionar Raduly Robert-Kalman și viceprimarul Szoke Domokos au fost trimiși în judecată de procurorii DNA în luna iunie 2015.
Potrivit rechizitoriului DNA, Raduly Robert-Kalman este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infracțiuni) și conflict de interese, iar Szoke Domokos este judecat pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracțiuni) și instigare la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale.
Printre acuzațiile aduse primarului Raduly este și aceea că, în perioada septembrie-octombrie 2014, în calitate de edil, a aprobat ilegal o autorizație de construcție pe baza unor documentații incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care își desfășoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia.
Conform DNA, acest lucru s-a produs și ca urmare a relațiilor existente între Robert-Kalman Raduly și conducerea instituției de învățământ, primarul fiind și cadru didactic la filiala din municipiu a universității respective.
De asemenea, potrivit sursei citate, în perioada 2007 - 2011, Robert-Kalman Raduly și Domokos Szoke au aprobat efectuarea de plăți nejustificate, în mai multe tranșe, în favoarea SC Topo Service SA în lipsa recepției legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă.