Din partea României au participat ministrul Agriculturii si președintele ANSVSA ocazie cu care am pus in discuție situația deosebit de dificilă cu care se confruntă fermierii din cauza afluxului de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina
Ministrul Agriculturii din Ucraina a mulțumit pentru implicare si sprijinul acordat de Romania Ucrainei.
Ministrul Agriculturii Petre Daea a prezentat omologului său situația deosebit de gravă existentă în România. În contextul actual care este mult mai grav dat fiind faptul că 3 state ( Polonia, Ungaria și Slovacia) au luat măsuri unilaterale de interzicere a importului la care s-a adăugat și Bulgaria cu interzicere importului începând cu data de 24 aprilie.
In aceste condiții România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina.
România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calității produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de către ANSVSA, conform legislației europene în vigoare. Această măsură a fost comunicată ministrului ucrainean.
De asemenea, ministrul ucrainean a fost informat că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terțe.
Începând de mâine un colectiv de specialiști format din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, ai ministerului Transporturilor, ai Min Finanțelor și ai MADR va proceda imediat la implementarea soluțiilor tehnice pentru monitorizare.
De asemenea, ministrul Agriculturii a rugat pe ministrul ucrainean sa folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru ca agenții economici din Ucraina să reducă exportul de cereale și plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit.
Ministrul Agriculturii a informat că miniștrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria Slovacia și România au făcut propuneri vicepreședintelui Comisiei Europene Valdis Dombrovskis comisar european responsabil cu politica comerciala la nivelul UE și comisarului pe probleme de agricultura, Janusz Wojciechowski privind regulile de comerț.
Ministrul agriculturii Ucrainean a solicitat o întrevedere tete a tete cu ministrul român, întâlnirea va avea loc vineri 21 aprilie ora 9.00 la Bucuresti pentru găsirea si a altor solutii ce pot fi implementate în vederea asigurării tranzitului in România și alte probleme specifice situației actuale.
La orele 15.00 ministrul agriculturii Petre Daea a avut o întâlnire in format videoconferință în cadrul căreia a purtat discuții cu omologii din Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia pentru a se pune de acord asupra conținutului unei scrisori care a fost deja înaintata comisarului responsabil de comerț exterior si comisarului pe agricultura, cu măsuri pe termen scurt mediu si lung necesare pentru protejarea fermierilor.
Discuții tensionate cu comisari europeni pe probleme de agricultură
La Ora 17.00 a fost demarata ședința de lucru în format videoconferință cu Valdis Dombrovskis comisar european responsabil cu politica comerciala la nivelul UE și comisarul pe probleme de agricultura, Janusz Wojciechowski.
La aceasta întâlnire alături de ministrul agriculturii,si in absenta ministrului Antreprenoriatului si Turismului Constantin Cadariu au participat secretarul de stat de la Ministerul Antreprenoriatului si Turismului, HORAȚIU CLEPAN, președintele ANSVSA Alexandru Bociu și 3 consilieri de stat din cadrul Cancelariei Prim-ministrului. Discuțiile au pornit printr-un tur de masă în care miniștri responsabili cu comerțul exterior, respectiv, agricultură, au prezentat situația existentă în țările lor.
România a precizat faptul că are in prezent cea mai mare expunere privind impactul negativ al importurilor din Ucraina întrucât celelalte state vecine au luat măsuri unilaterale privind interzicerea importurilor. România a subliniat că se vede amenințată de un aflux si mai mare de cereale din Ucraina întrucât punctele de ieșire din UA către celelalte state sunt închise. România a rămas principal culoar de tranzit iar Portul Constanta devine si mai aglomerat.
Vicepreședintele CE Valdis Dombrovskis a afirmat răspicat că măsurile unilateral luate de cele 4 state europene sunt ILEGALE, contravin Tratatelor de Aderare și Acordului de Asociere încheiat între UE și Ucraina, somând cele 4 state să și le retragă, altfel propunerile Comisiei nu se vor aplica.
Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziția celor 5 țări compus din 100 de milioane de la intervenția de criză a CE , urmând ca această sumă să fie repartizată în perioada imediat următoare și un pachet de
reglare a importurilor din Ucraina. Acesta prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepțională, care înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, semințe de floarea soarelui si semințe de rapiță. Comisarul a menționat că această măsură poate fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale și le retrag.
S-a solicitat poziția miniștrilor din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și România. Toate statele au susținut că sunt necesare soluții pentru suplimentarea listei de produse beneficiare de măsuri de salvgardare și a regândirii perioadei de aplicare, prin prelungirea ei.
Întrucât nu s-a ajuns la un consens în această privință, vicepreședinte CE a precizat faptul că problema importurilor a fost ridicată la rang de prim-ministru și președinte prin semnarea scrisorii comune a celor 4 prim-miniștri și președintelui Bulgariei. Prin urmare a solicitat ca statele membre să se pună de acord, până la finalul acestei săptămâni, prin consultare a prim-miniștrilor si Presedintele Bulgariei