Tedros Adhanom Ghebreyesus, care este originar din Tigray, a dezvăluit la sfârşitul unei conferinţe de presă cu corespondenţi la ONU, miercuri, că a fost pe punctul de a-şi anula întâlnirea, ”pentru că este un moment dificil” pentru el.
”Am aflat că unchiul meu a fost asasinat de către armata eritreeană”, le-a spus el jurnaliştilor.
”Am vorbit cu mama mea, iar ea era devastată, pentru că el era cel mai tânăr din familie, era aproape de aceeaşi vârstă cu mine”, a declarat el.
”Aşadar, nu eram în formă”, a declarat directorul OMS.
”El nu a fost singurul (ucis). În sat, atunci când l-au ucis acasă la el, peste 50 de oameni au fost ucişi în acelaşi sat. În mod arbitrar”, a denunţat directorul OMS.
”Sper ca acordul de pace să fie respectat şi ca această nebunie să înceteze”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în vârstă de 57 de ani.
Confruntări armate au izbucnit în noiembrie 2020, când premierul etiopian Abiy Ahmed a trimis armata federală să-i aresteze pe liderii acestei regiuni în nordul ţării, care-i contestau autoritatea de mai multe luni şi pe care i-a acuzat că au atacat baze militare federale.
Guvernul etiopian şi rebelii din Tigray au semnat, la 2 noiembrie, la Pretoria, un acord cere prevede o încetare a ostilităţilor, retragerea şi dezarmarea forţelor din Tigray, restabilirea autorităţii federale în Tigray şi redeschiderea accesului în această regiune care se află într-o situaţie umanitară catastrofală.
Acest acord nu menţionează, însă, vreo prezenţa a armatei Eritreei, care a oferit un ajutor decisiv armatei etiopiene şi nici o eventuală retragere a acesteia.