Numele fraților Negoiță apar în actele unor companii din Insulele Virgine Britanice. Cei doi oameni de afaceri au legături cu alte nouă firme înregistrate în Cipru.
Primarul sectorului 3 apare în documentele unei case de avocatură din Cipru ca beneficiar nedeclarat și acționar ascuns în două dintre firmele din Insulele Virgine Britanice, care au controlat afaceri cu fonduri publice în România. Una a fost înființată ca să asigure managementul hotelurilor Rin din București, iar o alta a canalizat milioane de euro către clubul de fotbal Dinamo și a fost implicată în construcția a sute de vile și apartamente.
În total, peste 17 milioane de euro au fost virați de Ionuț Negoiță în paradisurile fiscale, iar peste 31 de milioane de euro au fost transferate în sens invers, din offshore către opt firme din România, sub formă de împrumuturi.
Rețeaua de tip „triplu sandviș”, Insulele Virgine Britanice – Cipru – România, a fost pusă la punct de un birou de avocatură din Cipru, specializat în crearea unor sisteme offshore complexe pentru politicieni și afaceriști est-europeni, care doresc să-și ascundă banii și activitățile de business.
Pandora Papers arată că 15 offshore-uri legate de frații Negoiță au deținut sau dețin părți sociale în peste 20 de companii din România. Iar procurorii români încearcă acum să demonstreze că cei doi au creat firmele offshore pentru a spăla bani.
Deși amatori de paradisuri fiscale, frații Negoiță nu au neglijat nici tranzacțiile din România, unde au rulat bani din sute de apartamente și vile.
Frații Negoiță au deschis cele 15 firme în paradisuri fiscale între 2010 și 2013. Perioada n-a fost întâmplătoare. Documentele din Pandora Papers arată că cei doi au apelat la avocații ciprioți după ce fiscul de la București începuse să le verifice afacerile.
Primele problemele ale lui Negoiță au început în 2009, când ANAF-ul s-a sesizat în urma faptului că acesta vânduse sute de apartamente fără să plătească TVA statului.
Procurorii mai susțin că, în perioada 2012-2014, un segment important din banii Primăriei Sectorului 3 a fost deturnat prin operațiuni de tip suveică, ce au implicat firme cu acționariat ascuns în paradisuri fiscale.
Cu toate aceste dovezi, Robert Negoiță nu a fost niciodată trimis în judecată de procurorii anticorupție. Iar dosarul a fost închis zece ani mai târziu. În anchetă fuseseră cercetate firmele primarului și ale rudelor sale, potrivit Realitatea PLUS.
Dacă Robert Negoiță s-a aflat de la început în lumina reflectoarelor, Ionuț Negoiță a devenit mai cunoscut abia în perioada în care era acționar la Dinamo.
În acest caz, procurorii DNA operează cu dificultate, iar cercetările sunt îngreunate de amploarea rețelei, mai relatează Realitatea PLUS.