Potrivit specialiștilor, în pericol sunt aproape 100.000 de plante. Mai mult decât atât, unele specii riscă să dispară înainte să poată fi catalogate.
Principala cauză a dispariției speciilor este intervenția umană în habitatul acestora, dar nu este exclus nici fenomenul încălzirii globale. În acest caz însă, efectele pe termen lung sunt mult mai dificil de evaluat.
Din precauție, oamenii de știință vor considera fiecare plantă nou descoperită ca fiind amenințată.
Cum s-au „cinstit” vizitatorii la Târgul Răchiei - un deliciu pentru gurmanzi și băutori deopotrivă
Aproape jumătate dintre plantele cu flori sunt ameninţate, numărul lor depăşind 100.000, în timp ce în jur de 77% dintre cele care nu au fost încă descrise de oamenii de ştiinţă s-ar afla în pericol, avertizează un raport al cercetătorilor de la Grădinile Botanice Regale din Kew, situate în cartierul londonez Richmond.
„În unele cazuri, acestea dispar în perioada cuprinsă între descoperirea lor şi momentul în care sunt catalogate, un proces ce durează, în medie, circa 16 ani. Principala cauză a acestor dispariţii este pierderea habitatului, prin defrişări ori ridicarea de baraje ce inundă zonele fluviale din amonte. Schimbările climatice sunt "cu siguranţă la orizont", a declarat analista în domeniul conservării ”, a spus cercetătoarea Matilda Brown, adăugând, însă, că această ameninţare este mult mai greu de evaluat.
Echipa de cercetători solicită ca toate speciile nou descrise să fie considerate ameninţate, cu excepţia situaţiilor în care se dovedeşte contrariul.
Video - „Bizon” la volan, amendă usturătoare de 3.400 de lei pentru că forța alt șofer să accelereze
"Ne referim la peste 100.000 de specii care sunt ameninţate - mai mult decât numărul total al speciilor de mamifere, păsări, reptile, peşti, toate vertebratele noastre la un loc", a explicat Brown.
"Iar când ne gândim că nouă din 10 dintre medicamentele noastre provin din plante, ceea ce ne-ar putea aştepta este pierderea a până la jumătate dintre toate viitoarele noastre medicamente", a spus ea.
"Nu este un număr mare, dacă eşti o plantă. Este un număr mare în ceea ce priveşte impactul potenţial pentru umanitate", a subliniat cercetătoarea. Multe specii recent descrise sunt mai vulnerabile la extincţie deoarece sunt specifice doar unei singure regiuni sau se află în zone intens marcate de activitatea umană. Există numeroase zone aflate "în umbră", în Amazonia, India, China, regiuni tropicale din Asia de Sud-Est şi părţi din Orientul Mijlociu, unde conflictele, terenul greu accesibil şi lipsa de finanţare au reprezentat o provocatoare pentru activităţile de explorare ale botaniştilor.
Profesor din Buzău, acuzat că ar fi agresat sexual o elevă în vârstă de 9 ani