O echipă de cercetători din Germania a făcut o descoperire despre care nu exista până la momentual actual o documentație certă. Astfel, ceea ce ai învățat la școală la orele de anatomie, nu mai este valabil. Și anume că oasele alcătuiesc cea mai solidă structură din organism, mai ales stratul superior al acestora, denumit corticala osoasă. Din acest motiv, în cazul amputărilor, chirurgii taie cu multă siguranță oasele ca pe lemne, pentru că știu că sunt formațiuni extrem de dure, dar lipsite de sânge.
De asemenea, un alt aspect interesant este că doar oamenii sunt posesorii acestei „vene", ci și animalele vertebrate (cel puțin, la cele care au fost studiate până acum).
Omul din spatele aceste descoperiri este imunologul Matthias Gunzer, care a observat la microscop că tibia unui șoarece se laborator prezenta niște canale, iar în interiorul lor ar exista acest vas sangvin, pe care el l-a numit vas de sânge transcortical.
„Este într-adevăr neașteptat să găsim o structură anatomică nouă și centrală care nu a fost descrisă în niciun manual în secolul XXI", explică imunologul molecular Matthias Gunzer de la Universitatea din Duisburg-Essen.
Mai mult, el crede că dacă acestă venă ar fi fost descoperită mai devreme, ar fi fost soluția pentru a administra mai eficient medicamente prin infuzie în anumite oase ale soldaților răniți, pe front.
„În cazuri de urgență, doctorii de front n-au destul timp ca să urmeze procedura standard de salvare a vieții soldaților și sunt nevoiți să le administreze unele seruri direct în măduva osului", a mai declarat Gunzer.