Prototipul Caltech, numit Space Solar Power Demonstrator (SSPD-1), a colectat lumina solară, a transformat-o în energie electrică și a transmis-o către un receptor plasat pe un acoperiș din campusul Caltech din Pasadena, scrie ziuanews.
Ideea transmiterii energiei solare din spațiu nu este una nouă. În 1968, un inginer de la NASA, Peter Glaser, a realizat primul proiect de concept pentru un satelit alimentat cu energie solară. Dar abia acum, după 55 de ani, se pare că oamenii de știință au realizat un experiment de succes.
De asemenea, experimentul dovedește că instalația, care a fost lansată la 3 ianuarie, este capabilă să supraviețuiască călătoriei în spațiu.
„Din câte știm noi, nimeni nu a demonstrat vreodată transferul de energie fără fir în spațiu, chiar și cu structuri rigide costisitoare. Noi o facem cu structuri ușoare și flexibile și cu propriile noastre circuite integrate. Aceasta este o premieră", a declarat Ali Hajimiri, profesor de inginerie electrică și inginerie medicală și co-director al proiectului Space Solar Power Project (SSPP) de la Caltech.
Experimentul - cunoscut sub numele de Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment (sau MAPLE, pe scurt) - este unul dintre cele trei proiecte de cercetare care se desfășoară la bordul SSPD-1.
Energia solară din spațiu a fost mult timp un fel de Sfântul Graal în comunitatea științifică. Deși costisitoare în forma sa actuală, tehnologia promite o energie regenerabilă potențial nelimitată, panourile solare din spațiu putând colecta lumina solară indiferent de momentul zilei.
Proiectul Space Solar Power Project (SSSP) de la Caltech nu este singurul care a încercat să facă din energia solară din spațiu o realitate.
La sfârșitul lunii trecute, cu câteva zile înainte de anunțul Caltech, agenția spațială japoneză, JAXA, a anunțat un parteneriat public-privat care își propune să trimită energie solară din spațiu până în 2025.
Liderul acestui proiect, un profesor de la Universitatea din Kyoto, lucrează la dezvoltarea unei tehnologii capabile să aducă energia solară din spațiu din 2009.
Să nu uităm că, în 2015, oamenii de știință de la centrul japonez JAXA au transmis 1,8 kilowați de putere - aproximativ suficientă energie pentru a alimenta un ceainic electric - la mai mult de 50 de metri către un receptor fără fir.