În total, ar fi vorba de opt regiuni în care se găsesc depozite uriaşe de gheaţă pe câteva pante abrupte: şapte în emisfera sudică şi una în cea nordică a planetei.
Savanţii cred că gheaţa respectivă ar putea constitui o sursă accesibilă de apă pentru exploratorii care se vor aventura pe Marte sau chiar pentru viitorii colonişti umani permanenţi. Apa ar putea fi folosită atât pentru băut, cât şi pentru o eventuală conversie în oxigen, pentru a face aerul respirabil.
Cercetătorii ştiau de multă vreme că planeta roşie deţine unele rezerve de gheaţă, la mică adâncime de suprafaţă şi depozite importante la cei doi poli.
Acum, însă, oamenii de ştiinţă au aflat că există şi straturi masive de gheaţă de-a lungul unor pante care ajung şi la aproape 100 de metri înălţime.
Unii oameni de ştiinţă sunt entuziasmaţi de această descoperire ce ar putea schimba regulile jocului, în opinia lor. ”Oamenii au nevoie de apă oriunde se duc, doar că e foarte greu de transportat”, spune unul dintre coautorii studiului apărut în publicaţia Science, Shane Byrne, de la Universitatea Arizona.