De mai bine de 100 de ani, astronomii observă o stea ciudată situată la aproximativ 190 de ani lumină de Pământ, în constelația Balanței, scrie LiveScience.com.
Steaua HD 140283 parcurge foarte rapid spațiul, cu o viteză de 1,3 milioane de kilometri pe oră. Dar, mai interesant decât atât, steaua intitulată Matusalem este una dintre cele mai vechi stele cunoscute ale universului.
Steaua a fost studiată de astronomi cu ajutorul satelitului Hipparcos al Agenției Spațiale Europene (ESA), care a estimat că astrul are o vechime de 16 miliarde de ani.
După cum a subliniat astronomul Howard Bond de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, vârsta universului - determinată din observațiile fundalului microundelor cosmice - are o vechime de 13,8 miliarde de ani.
„A fost o discrepanță gravă", a spus astronomul. Luată la valoarea nominală, vârsta prezisă a stelei a ridicat o problemă majoră. Cum ar putea o stea să fie mai veche decât universul? Sau, invers, cum ar putea universul să fie mai tânăr?
Steaua HD 140283/Matusalem a fost denumită după patriarhul biblic despre care se spune că a murit la vârsta de 969 ani, fiind cel mai longeviv dintre toate figurile din Biblie.
Cercetări recente realizate de fizicianul Bond și colaboratorii săi au re-estimat vârsta stelei HD 140283 la 14,46 miliarde de ani - o reducere semnificativă față de cele 16 miliarde pretinse anterior.
Oamenii de știință iau în calcul o incertitudine reziduală de 800 de milioane de ani, despre care Bond a spus că a făcut ca "vârsta stelei să fie compatibilă cu epoca universului, chiar dacă nu era în întregime perfectă".