Cercetătorii din China, Suedia și Regatul Unit au descoperit că un somn mai lung de 8 ore a crescut riscul de demență cu 69%, în timp ce dormitul înainte de ora 21.00, a crescut riscul de demență de două ori. Mai mult, studiul a constatat că „funcția cognitivă ar trebui monitorizată la adulții în vârstă care raportează un timp prelungit în pat, în special la bărbații în vârstă între 60 și 74 de ani”.
Dacă dormi prea mult te expui riscului de demență
Un total de 97 de participanți au fost diagnosticați cu demență în timpul unei perioade medii de urmărire de 3,7 ani, din 2.000 de adulți în vârstă din China care nu sufereau de demență la începutul studiului.
Studiul a observat că cetățenii chinezi în vârstă care locuiesc în zonele rurale tind să se culce mai devreme, să se trezească mai devreme, să doarmă mai puțin și să aibă mai multe șanse de a dezvoltă demență în comparație cu occidentalii și cu locuitorii orașelor, parțial din cauza diferențelor de statut socioeconomic, cultură, educație și stil de viață.
Oamenii de știință au observat că problemele de somn și declinul cognitiv sunt legate de date demografice, cum ar fi vârstă, sexul și educația. În plus, durata scurtă a somnului este bine stabilită că fiind un factor de risc genetic pentru demență. Cu toate acestea, legătură dintre problemele de somn și demență s-a dovedit a fi inconsecvență în studiile bazate pe populație, au spus cercetătorii. Potrivit autorilor, rezultatele ar trebui interpretate cu prudență, din cauza faptului că detaliile privind somnul au fost auto-raportate, nu au existat date privind factori precum apneea de somn și a existat o perioada relativ scurtă de monitorizare de urmărire.
Sfaturi pentru un somn mai bun
Fii consecvență. Mergi la culcare la aceeași ora în fiecare seară și trezește-te la aceeași ora în fiecare dimineață, inclusiv în weekend-uri.
Asigura-te că dormitorul este liniștit, întunecat, relaxant și la o temperatura confortabilă.
Renunță la dispozitivele electronice, cum ar fi televizoarele, computerele și telefoane înainte de culcare.
Evita mesele consistente, cofeină și alcoolul înainte de culcare.
Fă exerciții fizice care te ajută să adormi mai ușor.