Schimbările îi vizează pe toți actorii din sistem: pacientul, medicul, mecanimsul asigurărilor și infrastructura de sănătate.
Noul pachet de servicii medicale de bază aduce, în esenţă, câteva modificări: liste de aşteptare pentru internarea în spital, controale medicale de prevenţie efectuate la medicul de familie şi tratamentul în ambulatoriu ca alternativă la internare.
Alte exemple: gratuitate la anumite servicii stomatologice, care acum sunt contra cost, dar şi plata unor servicii (operaţia de cezariană, de exemplu) care acum sunt gratuite.
Un singur pericol poate fi sesizat acum, cu 40 de zile înainte ca măsurile să înceapă să producă efecte: gradul de pregătire al medicilor de familie, esenţiali acum în gestionarea relaţiei pacient-sistem, care vor prelua practic greul noilor modificări.
Statisticile interne ale Ministerului Sănătăţii arată o creştere constantă în ultimii 10 ani a numărului total al internărilor în spital.
Pe fondul majorării de la an la an a cheltuielilor cu spitalizarea, dar şi a constantelor suspiciuni de raportare falsă, pachetul de reformă al Ministerul Sănătăţii propune reducerea cheltuielilor din sistem prin: Medicină preventivă, Creşterea rolului medicului de familie, Tratamentul ambulator, ambulatoriu de specialitate Autofinanţare.
În scurt timp, traseul ideal pe care îl va parcurge un pacient, în funcţie de afecţiunea de care suferă, va fi: medic de familie, ambulatoriu, spital.
Citeşte mai mult pe cursdeguvernare.ro.