Potrivit celor mai recente date, Colegiul Medicilor din România (CMR) avea înregistraţi în baza de date, la jumătatea lunii septembrie, 1.884 de medici cu liberă practică în specialitatea Anestezie şi Terapie Intensivă. Cei mai mulţi dintre ei activează în Capitală (523), urmată de Cluj (165) şi de Timiş (147). La polul opus, cei mai puţini medici de Terapie intensivă sunt în Călăraşi (3), Ilfov și Tulcea, câte 6 medici de fiecare județ, relatează HotNews.ro.
Potrivit medicului Dorel Săndesc, preşedintele Societăţii Române de ATI, deficitul major de medici la această specializare este un fenomen global, dar la noi dimensiunea acestui fenomen este îngrijorătoare, existând la acest capitol un deficit de 30%.
În acest context extrem de delicat, medicul a atras atenţia asupra faptului că numărul personalului medical din secţiile de ATI ar trebui să fie cel mai mare din toate secţiile existente într-un spital, fiind necesar un medic de ATI la 2, 3, maximum 4 paturi de ATI.
Medicul a explicat, de asemenea, şi că detaşarea medicilor şi a personalului medical este o soluţie esenţială în această perioadă, dar că aceste mutări "au o limită", pentru că este nevoie de specialişti peste tot.
Mai mult decât atât, în opinia sa, nici extinderea dusă la limită a secţiilor de ATI existente nu este o soluţie, mai ales în contextul incediilor devastatoare de la Spitalul din Piatra Neamţ şi de la Institutul Matei Balş.
„Cunoaştem situaţia, global este vorba despre un deficit major de medici, dar şi de alte categorii profesionale în specialitatea ATI, şi desigur în acest context iată, vedem situaţii de deficit foarte mare în unele zone. Avem fenomenul de deşertificare pur şi simplu în unele zone care iată sunt suprapuse cu deşertificarea geografică, mai ales în zone din sudul ţării, cum sunt Călăraşiul, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, numărul de specialişti este foarte foarte mic”, a declarat președintele Societății Române de ATI.