Politica economică a guvernelor PSD, care au stimulat artificial consumul, a lărgit prăpastia dintre importuri şi exporturi. Românii cumpără în special produse de import, fapt care adâncește deficitul comercial.
Deficitul comercial a explodat în 2017 și în primele 6 luni ale acestui an, fapt care arată negru pe alb că românii consumă masiv ceea ce alţii produc şi contribuie astfel la creşterea economică din alte state europene, inclusiv Ungaria, Polonia, Cehia.
Exporturile de bunuri au avansat în primele şase luni cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 33,98 miliarde euro, ritm superior celui al importurilor (9,1%), dar deficitul comercial a continuat să crească, scrie RealitateaFinanciara.net.
În primele şase luni din 2017, deficitul comercial a fost de 5,82 miliarde euro, a comunicat joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În 2017, exporturile României au urcat cu 9,1%, iar importurile au avansat cu 12,3%. Deficitul comercial a crescut cu 30% faţă de 2016, la 12,96 miliarde euro.
În primele şase luni din 2018, importurile au fost 40,28 miliarde euro, cu 9,7% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
De ce scade puterea de cumpărare a românilor
În luna iunie, exporturile au însumat 5,88 miliarde euro, iar importurile au fost 7,19 miliarde euro, rezultând un deficit de 1,3 miliarde euro.
Faţă de luna iunie 2017, exporturile din iunie 2018 au crescut cu 16,2%, iar importurile au avansat cu 11,7%.
În perioada ianuarie-iunie, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (48,5% la export şi 38% la import) şi alte produse manufacturate (32,6% la export şi respectiv 30,7% la import).
BNR a explicat în repetate rânduri că explozia deficitului comercial este vinovată de slăbirea leului în faţa principalelor valute.
Cu toate indexările salariale din ultimul an și jumătate, mai ales în sectorul bugetar, puterea de cumpărare a românilor este în declin din cauza exploziei cursului valutar și a scumpirilor în lanț. Principalul motiv: adâncirea prăpastiei dintre importuri și exporturi, dezechilibru încurajat involuntar de Guvern.