Unul dintre efectele negative ale consumului de carne arsă la grătar este formarea unor substanțe chimice nocive în timpul procesului de gătire. Când carnea este expusă la temperaturi ridicate și fum, se poate produce formarea de compuși cunoscuți sub denumirea de amină heterociclică, benzopirenă și hidrocarburi policiclice aromatice. Acești compuși sunt considerați cancerigeni și pot crește riscul de apariție a cancerului, în special a cancerului de colon și de stomac.
Cealaltă substanţă, hidrocarbura aromatică policiclică (PAH), se formează când grăsimea din carne se scurge şi arde pe grătar, provocând fum, prin intermediul căruia compuşii se pot depozita pe alimentul gătit.
Diverse studii de specialitate au descoperit legături între aceşti compuşi carcinogeni şi forme grave de cancer. Conform unei cercetări citate de Health.com, consumul regulat de carne bine făcută, indiferent de modalitatea de preparare, ar creşte cu 60 la sută posibilitatea apariţiei cancerului de pancreas.
Potrivit Institutului pentru cancer din Statele Unite, un regim cu un nivel mare de amine heterociclice este cauza unui risc ridicat de cancer la sân, colon, ficat, piele, plămân şi prostată, iar dietele cu multe hidrocarburi aromatice policiclice au fost relaţionate cu leucemie, infecţii gastrointestinale şi cancer pulmonar.
Pe lângă efectul cancerigen, consumul de carne arsă poate duce și la creșterea nivelului de inflamație din organism. Substanțele chimice formate în timpul gătirii la temperaturi ridicate pot provoca inflamații la nivelul celulelor și țesuturilor, ceea ce poate contribui la apariția unor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul sau artrita.
În plus, consumul regulat de carne arsă poate avea un impact negativ și asupra sănătății digestive. Grăsimile saturate și substanțele chimice din carne arsă pot irita mucoasa stomacului și pot contribui la apariția refluxului gastroesofagian sau a gastritei.