Dintre toţi cei cu care am discutat ieri despre acest caz fără precedent, care ar trebui să lanseze ample dezbateri în rândul opiniei publice, singurul care are curajul să taie nodul gordian şi să pună degetul pe rană a fost avocatul Artin Sarchizian, director executiv al Societatii Române pentru Drepturile Omului. Acesta a declarat, pentru ziarulring.ro: "Părerea mea este că obligaţia de confidenţialitate şi respectiv dreptul de a se păstra confidenţialitatea pacientului nu trebuie absolutizate. Deci nu vorbim de un drept absolut. Vorbim de un drept care intră, la un moment dat, în concurs cu dreptul la viaţă, care trebuie protejat. Este dreptul celorlalte persoane de a fi protejate în faţa unui pericol iminent până la urmă. În acest concurs de drepturi, cu siguranţă primează dreptul la viaţă. Care, drept la viaţă, în comparaţie cu dreptul la viaţă privată, este un drept absolut. Dreptul la viaţă niciodată nu cunoaşte limitări şi nu poate suporta nicio excepţie. Pe când dreptul la confidenţialitate este un drept relativ, condiţionat. Dacă ar fi să ierarhizăm, dreptul la viaţă privată este cert sub dreptul la viaţă".
DECLARAŢIE-BOMBĂ în cazul tânărului din Segarcea care AR FI INFECTAT CU HIV mai multe persoane
Procurorii doljeni au început urmărirea penală in rem pentru un caz fără precedent la noi: infracţiunea de transmitere a sindromului imunodeficitar dobândit. E vorba de tânărul din Segarcea, mort în urmă cu două săptămâni, acuzat post-mortem că a infectat cu HIV alte persoane. Dincolo de placa arhicunoscută "mortul e de vină", avocatul Artin Sarchizian aruncă bomba: statul român e... culpabil!
Şi tot avocatul Sarchizian explică unde este "buba" sistemului şi ce ar trebui făcut. "În tot ce se întâmplă la Segarcea, vorbim de răspunderea statului care nu a actualizat legea pentru a preîntâpina o astfel de situaţie. Este clar o greşeală de sistem. Deci, victimele de la Segarcea sunt consecinţa cadrului deficitar legislativ şi, în opinia mea, statul este culpabil".