Declarațiile ambasadorului au venit la doar câteva zile după ce, atât Haley, cât și Secretarul de Stat, Rex Tillerson, au stârnit controverse atunci când au declarat că SUA nu va mai încerca să-l elimine pe Assad de la putere și intenționează să conlucreze cu el în lupta impotriva Statului Islamic. Observațiile au reprezentat o detașare bruscă de la strategia fostului președinte Barack Obama, a cărui administrație de opt ani s-a concentrat pe eliminarea dictatorului sirian de la conducerea țării.
Săptămâna trecută, Haley a declarat reporterilor că planul a fost modificat, iar „prioritatea Statelor Unite nu mai este să stea în regiune și să se concentreze pe suprimarea lui Assad. Ceea ce vom face de acum înainte este să punem presiuni în regiune, astfel încât să putem aduce schimbarea în Siria.”
Observațiile au atras critici dure din partea unor membri ai Congresului, inclusiv a senatorului John McCain, care a spus că s-a simțit „profund deranjat“ de inițiativă.
„Sugestia lor conform căreia Assad poate sta la putere pare a fi la fel de lipsită de strategie ca afirmațiile președintelui Obama care considera că «Assad trebuie să plece»”, a spus McCain într-o declarație.
„Încă o dată, politica SUA în Siria este prezentată pe rând, în declarații de presă, fără niciun angajament de reușită, ca să nu mai vorbim despre vreun plan realist care poate fi atins.“
În replică, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a declarat la o conferință de presă, că accentul a fost pus pe înfrângerea grupului militant ISIS.
„America are priorități profunde în Siria și Irak. Am clarificat faptul că lupta împotriva terorismului, în special înfrângerea ISIS, este cea mai importantă dintre aceste priorități“, a spus el.