"Limita de vârstă stabilită la 55 de ani este eliminată şi extinsă la 65 de ani", a declarat ministrul sănătăţii într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.
Iniţial, autorităţile spaniole au limitat utilizarea acestui vaccin la cei cu vârsta sub 55 de ani, deoarece datele testelor clinice au fost mai limitate pentru persoanele în vârstă.
Dar de la autorizarea sa europeană din ianuarie, alte studii clinice pe persoane cu vârsta peste 55 de ani au demonstrat o eficienţă mai mare, iar alte ţări au ridicat vârsta maximă pentru inoculare.
Decizia intervine într-un context în care Spania reia miercuri vaccinările cu AstraZeneca, după ce joi Agenţia Europeană pentru Medicamente a apreciat produsul companiei britanico-suedeze "sigur şi eficient.
Spania şi mai multe ţări europene suspendaseră, la 15 martie, administrarea vaccinului AstraZeneca ca măsură de precauţie în faţa unor grave şi rare cazuri suspecte de cheaguri de sânge.
Franţa a reluat deja vaccinarea cu AstraZeneca, dar a recomandat de vineri să o rezerve persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani, deoarece cazurile suspectate de tromboză au fost observate numai la persoane cu vârsta sub 55 de ani.
În pofida reluării vaccinărilor, un studiu de opinie YouGov publicat luni arată că mulţi europeni rămân foarte sceptici cu privire la siguranţa vaccinului.
În Spania, reluarea şi extinderea vaccinărilor cu AstraZeneca ar urma să accelereze campania, în timp ce guvernul intenţionează să vaccineze 70% din populaţie până la sfârşitul verii.
Până în prezent, această ţară cu 47 de milioane de locuitori a vaccinat complet peste două milioane de persoane cu cele două doze şi a administrat mai mult de şase milioane de doze în total, împreună cu celelalte vaccinuri de la Pfizer/BioNtech şi Moderna.
Spania se numără printre ţările europene cele mai afectate de pandemie, cu peste 3,2 milioane de cazuri confirmate şi mai mult de 73.000 de decese.