Unul dintre articolele vizate introducea răspunderea penală în cazul informațiilor false din declarațiile de avere.
”Curtea Constituţională consideră că introducerea răspunderii penale pentru declararea intenţionată de informaţii false este o sancţiune excesivă pentru comiterea unor astfel de fapte", se arată în comunicat.
Astfel, organismul anticorupţie NAZK nu va mai avea dreptul de a controla acurateţea acestor informații. Accesul public liber la declaraţiile de avere ale oficialilor a fost declarat, de asemenea, ilegal.
În urma deciziei Curții, NAZK nu va mai putea face nici inspecții la organismele de stat.
Anunțul Curții Constituționale a fost aspru criticat de Președintele țării, Transparency International și activiștii anticorupție.
În timp ce Volodimir Zelenski a dat asigurări că lupta împotriva corupției din țara sa va continua ca până acum, Transparency International a transmis, într-un comunicat, că, prin decizia sa, Curtea Constituțională ” a aprobat capriciile unor parlamentari şi a anulat o mare parte din reforma anticorupţie”.
Decizia ar putea afecta, de asemenea, acordul cu FMI, în valoare de cinci miliarde de dolari, semnat de guvern în iunie, pentru a combate efectele pandemiei. Fondurile nu au fost alocate în totalitate, FMI cerând autorităților din Ucraina reforme mai profunde pentru combaterea corupției, amintește Agerpres.