O hotărâre istorică pentru țara noastră. Așa vorbesc asociațiile dedicate apărării drepturilor minorităților sexuale despre decizia luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
68% dintre români sunt de acord că toate familiile, cu precădere cele formate din același sex, trebuie protejate prin lege.
Pus față în față cu decizia controversată, Klaus Iohannis ordonă Parlamentului să vină cu o rezolvare.
„Este o temă complicată pentru România. Știm asta, am văzut deja reacțiile publice, însă este o temă de care trebuie să se ocupe Parlamentul și sunt convins că se vor găsi formate în care această temă va fi dezbătută cu multă responsabilitate în Parlament, și, într-un timp rezonabil, cred că se vor găsi cele mai bune soluții”, a spus președintele Klaus Iohannis.
Asociațiile de profil cer reglementarea protecției familiei de-facto, ceea ce ar însemna că indiferent de orientarea sexuală, persoanele care trăiesc în concubinaj ar putea beneficia de anumite protecții. Spre exemplu, în cazul în care se despart după ce au trăit o perioadă de timp sub același acoperiș, ar putea trece printr-un proces de partaj, astfel încât bunurile lor să fie împărțite în mod echitabil.
Comunitatea LGBTQ a devenit puternic vizibilă în România încă din 2004, atunci când avea loc prima ediție a GayFest, un festival dedicat minorităților sexuale. Din 2013, se numește marșul "Bucharest Pride". În fiecare an, mii de participanți defilează pentru a susține drepturile persoanelor din această comunitate.