Irigarea
Irigarea este cel mai important proces în menținerea calități vieții gazonului. De aceea este important să tratezi acest pas urmărind nevoile gazonului tău zilnic. Pentru un gazon bine irigat și fericit iată câteva reguli de care să ții cont:
- Irigă dimineața devreme sau după-masa, dar niciodată seara pentru că riști instalarea mucegaiului. Vara, irigă zilnic, iar uneori, dacă este nevoie chiar și de 2 ori pe zi. Când este foarte cald afară prelungește timpul de irigare de la 15 minute la 20 de minute. Primăvară și toamnă irigă o dată la 2 zile, în jur de 10-15 minute de fiecare dată. Dacă tocmai ai montat gazonul udă-l din abundență, în primele 4 săptămâni, în fiecare zi. Urmărește ca solul să fie umed mereu dar ai grijă să nu exagerezi și să îneci semințele.
- O irigare eficientă este atunci când apa ajunge până la rădăcina firului de iarbă pentru a întări rezistența și imunitatea plantei. De aceea, încearcă să irigi mai mult o dată decât în mai multe reprize și mai puțin. Totuși nu exagera și urmărește să nu se formeze bășți la suprafața gazonului. Și de calitatea solului este importantă pentru a determina cantitatea de apă necesară. Spre exemplu, un sol nisipos are tolerează mai multă apă decât un sol argilos.
- Dacă ai pomi în grădină și ei fac umbră gazonului, acele zone au nevoie de mai puțină apă decât gazonul care se tolănește la soare. Totodată, ia în calcul și condițiile meteo. Dacă urmează o ploaie, nu iriga! De aceea, sistemele de irigare cu programatoare pot fi o soluție dacă nu vrei să te preocupi de toanele vremii.
- Când observi semne precum: iarba îngălbenită, uscată, fire răsucite pe gazon atunci este momentul pentru hidratare. Scanează în fiecare zi cu privirea starea curții tale pentru a preveni deshidratarea firelor de iarbă.
Îngrijirea trandafirilor toamna: Cu ce îi stropim în sezonul rece
Fertilizarea
Cultivarea unui gazon sănătos pentru o perioadă îndelungată și cu pretenții necesită ajutorul fertilizanților, fie ei naturali sau din comerț. Iată câteva motive pentru care fertilizarea este esențială:
- Solul are nevoie constantă de nutrimente pentru a hrăni planta și a ajuta-o să facă față provocărilor vremii, bolilor sau diferitelor organisme (nematozi) și insecte care o pot ataca. Deși solul conține în compoziția sa mineralele de care are nevoie gazonul, aceste resurse sunt limitate și ele trebuie înlocuite.
- Apa și soarele constituie principalii factori în a menține supraviețuirea plantelor. Dar supraviețuirea nu este de ajuns dacă îți dorești un gazon verde, plin de vigoare, des și sănătos. Trebuie să fertilizezi! Diferența dintre o peluză tratată cu îngrășăminte și o peluză netratată se poate observa fără prea mare dificultate.
- Dacă folosești îngrășăminte pentru gazon, vei vedea rezultatele într-un timp mai scurt decât dacă eviți utilizarea lor. Pe lângă asta, verdele firului de iarbă va avea mereu un aspect proaspăt, potrivit pentru contemplație și liniște în curtea casei tale.
- Fertilizanții sunt foarte ușor de aplicat, nu ai nevoie de profesioniști sau cunoscători pentru a face asta.
Gazonul se fertilizează de aproximativ 4-6 ori pe an:
- primăvara (martie – aprilie),
- vara (iunie – august) și
- toamna (septembrie – octombrie).
Dacă fertilizezitoamna asiguri o dezvoltarea sănătoasă a gazonului primăvara. În acest fel, pe timpul iernii gazonul va fi protejat, iar primăvara vei avea o surpriză plăcută și verde.
Tunderea
Acest pas este esențial în menținerea unui gazon sănătos și des. Dar, acest proces nu se poate duce la bun sfârșit, decât dacă urmezi niște reguli importante. Iată câteva recomandări de care să nu te ferești:
- Respectă regula de 1/3, adică taie doar o treime din lungimea gazonului. În caz contrar, vei observa o lipsă de vitalitate a firelor de iarbă.
- Tunde iarba o dată sau de două ori pe săptămână când iarba are creștere rapidă, iar în perioadele de creștere normală, de trei ori pe lună.
- Tunde gazonul doar atunci când iarba și solul sunt uscate.
- Gazonul tânăr trebuie menajat înainte de tundere fiindcă este sensibil, lasă-l să crească până la o înălțime de 7-10 cm și apoi tunde-l.
- Transformă iarba rămasă în urma tunsului în compost.
- Fiecare specie de gazon are nevoile sale. Adaptează treapta de tundere în funcție de acest aspect.
Cum să tranformi frunzele uscate în cel mai bun îngrășământ organic pentru grădina ta. Sfaturile specialiștilor