Şcoala Postliceală Sanitară de Stat din Drobeta Turnu Severin se poate mândri că scoate asistenţi medicali bine pregătiţi, dovadă că mulţi dintre ei se descurcă exemplar în străinătate. Îndrumătorii lor, dar în mod special absolvenţii acestei şcoli şi-ar dori însă ca tot ceea ce au învăţat aici să pună în practică în România.
Din păcate găsirea unui loc de muncă în domeniul sanitar în Mehedinţi este o misiune aproape imposibilă.
„Mă tentează un loc de muncă în străinătate având în vedere puţinele perspective care ni le oferă ţara asta şi în speranţa de mai bine. Aici şansele de a-mi găsi un loc de muncă sunt limitate. Trăim într-o ţară unde totul se face politic şi atunci singura mea speranţă este să plec afară unde e posibil să-mi găsesc un job. Recunosc că mi-aş dori să rămân aici”, spune Bianca Maia, elevă în anul I la Şcoala Postliceală Sanitară de Stat din Turnu Severin, potrivit Adevarul.ro.
„Când m-am înscris la această şcoală m-am gândit la un loc de muncă în străinătate pentru că acolo perspectiva este mult mai bună şi eşti mai bine plătit din punct de vedere financiar. În Turnu Severin este o problemă, locurile de muncă sunt aproape inexistente şi de aceea ne gândim la un loc de muncă în străinătate. Ar fi mai bine aici, având în vedere că aici avem familia, prietenii, dar suntem nevoiţi să optăm pentru străinătate” spune şi Doina Ardei, o altă elevă de la această şcoală.
Directorul şcolii spune că într-un procent de peste 30 la sută din absolvenţi reuşesc să-şi găsească un loc de muncă în străinătate datorită bunei pregătiri profesionale. Şi procentul ar fi mult mai mare dacă nu ar fi problema limbii străine, angajatorii fiind foarte stricţi în această privinţă.
„Colaborăm cu o firmă de plasare a forţei de muncă pentru Germania, Marea Britanie, însă cea mai mare problemă o reprezintă limba străină fiindcă cer un nivel avansat de cunoaştere a limbii străine. Permanent completăm dosare pentru străinătate, în procente asta înseamnă peste 30-35 la sută din absolvenţi. Ar fi mare nevoie de ei în ţară fiindcă la momentul actual este un asistent medical la cinci-şase bolnavi, poate chiar mai mult. Să sperăm că locurile de muncă din sistemul românesc se vor debloca şi cu siguranţă va fi bine şi pentru noi să plasăm această forţă de muncă în ţara noastră”, a declarat Delia Alexandru, directorul adjunct al Şcolii Postliceale Sanitare de Stat.
Drobeta Turnu Severin, cea mai mare unitate medicală din judeţul Mehedinţi, ar avea nevoie de circa 200 de asistenţi medicali pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii normale.