În ciuda întregului confort dobândit odată cu evoluţia, oamenii continuă să fie influenţaţi de ciclul lunar când dorm. La această concluzie a ajuns profesorul Christian Cajochen, de la Spitalul Psihiatric din cadrul Universităţii din Basel. El a analizat tiparul de somn a peste 30 de voluntari, femei şi bărbaţi, dar şi activitatea cerebrală pe parcursul ciclului lunar.
Profesorul Cajochen a descoperit că activitatea creierului scade cu 30% atunci când este Luna plină. Mai mult, secreţia de melatonină, antioxidant care asigură un somn odihnitor, scade semnificativ când Luna e perfect rotundă pe cer.
Faptul că dormim mai prost când este Lună plină afară poate avea legătura cu “ceasul circalunar” al propriului creier, nu neapărat cu faptul că satelitul natural al Pământului apare perfect rotund pe cer. Este vorba şi de evoluţie la mijloc.
Şi animalele dorm mai puţin când e Lună plină, pentru că este mai multă lumină, deci îşi pot procura hrană. De la animal la om, această caracteristică s-a menţinut pe parcursul a zeci de mii de ani, fapt care ne face să fim mai alerţi şi astăzi, în nopţile cu Luna Plină, scrie lyla.ro