Cu o istorie bogată și rădăcini adânci în cultura românească, mămăliga cu brânză și smântână este unul dintre cele mai îndrăgite feluri de mâncare. Pregătit din făină de porumb fiartă în apă cu sare și servit alături de brânză, telemea sau urdă, cu smântână, acest preparat simplu și delicios a fost întotdeauna un punct de reper al gastronomiei noastre.
Cu toate acestea, dr. Virgiliu Stroescu ne invită să privim dincolo de gust și să ne concentrăm asupra potențialelor riscuri pentru sănătate. Acesta atrage atenția asupra conținutului de colesterol din produsele de origine animală, precum brânza și ouăle, subliniind că un consum excesiv poate avea efecte negative asupra sănătății cardiovasculare.
„Este un preparat gustos, dar hai să analizăm puțin. Cea mai mare otravă a organismului, a planetei noastre este colesterolul, îi spune ciclopentanoperhidrofenantreno, este gruparea care produce colesterolul, este ca un fel de ipsos pe vase. Deci, ăsta când se sparge un vas, vine colesterolul și îl repară. Din el se face vitamina D, din el se fac toți hormonii, steroizii, dar are un lucru, în cantități mici, ficatul face exact cât trebuie.
Deci, mie îmi face colesterolul cât trebuie, însă atunci când vine cineva și îmi bagă o friptură, din care dă colesterol și de la o vacă și atunci îmi crește colesterolul. Laptele, brânza, ouăle, toate produsele de origine animală au colesterol în timp ce produsele vegetale nu au colesterol și au fibre vegetale care sunt formidabile”, a declarat medicul Virgiliu Stroescu.
De asemenea, medicul a subliniat și impactul negativ al conservanților utilizați în industria alimentară, cum ar fi nitriții, care sunt folosiți pentru a extinde durata de viață a produselor. Chiar dacă aceste substanțe par să ofere beneficii, dr. Stroescu menționează că ele au și diverse riscuri asociate.
Citiți continuarea aici