Vasele de sânge din piele care reacționează la schimbările de temperatură sunt numite vase „termoreglatoare”. Ele sunt controlate în primul rând de sistemul nervos simpatic, același sistem care reacționează atunci când suntem stresați emoțional sau supărați. Așa se explică de ce atât stresul rece, cât și stresul emoțional pot declanșa vasoconstricția acestor vase de sânge, provocând răcirea degetelor de la mâini și de la picioare.
În condițiile unei temperaturi optime, exista totuși anumite patologii ce pot determina acest simptom, astfel senzația de picioare reci poate fi efectul mai multor afecțiuni.Picioarele reci pot fi cauzate în unele cazuri de probleme de circulație. De exemplu, poate fi un simptom al bolii vasculare periferice – o îngustare a arterelor care transportă sânge la picioare și picioare. De obicei, acest lucru face ca picioarele să pară extrem de palide, precum și senzația de frig. Un alt semn este durerea de gambe în timpul mersului. Acest lucru este mai frecvent la persoanele cu diabet zaharat și la cei cu hipertensiune arterială și colesterol ridicat. Un medic de familie poate investiga prin examinarea picioarelor, în special pentru a verifica pulsul acestora. Principalele afecțiuni ce pot determina picioare reci:
1. Boala arterială periferică: Principala problemă medicală care provoacă picioarele reci este scăderea circulației sângelui la nivelul picioarelor. Ateroscleroza este o cauză frecventă a scăderii circulației periferice. Ca urmare, picioarele sunt reci, au culoarea modificată (albastru/ violet sau alb), puteți simți durere în gambă atunci când mergeți, iar pulsul la nivelul picioarelor este scăzut. Picioarele pot fi afectate asimetric, astfel încât un pacient poate avea un picior cald și altul rece.
2. Neuropatia periferică: Leziunile nervilor periferici pot provoca senzația de picioare și tălpi reci, senzația de amorțeală, furnicături, durere sau arsură. Una din cauzele neuropatiei periferice este diabetul, astfel încât pacienții cu această afecțiune pot resimți frecvent senzația de picioare reci și amorțeală care se poate accentua mai ales seara sau noaptea.
3. Boala Raynaud:reprezinta atacuri de ischemie periferica, secundare unei afectiuni vasculare de tip acut (trauma vibratorie, degeraturi, compresiuni sustinute la nivelul degetelor mainii) sau cronice (boli vasculare obstructive, boli endocrine si dezechilibre metabolice, tumori maligne, afectiuni autoimune) care se manifesta sub forma de vasospasm al arterelor mici ale extremitatilor. Stresul este, de asemenea, un declanșator și se crede că acest sindrom este legat de probleme ale sistemului nervos.
4. Hipotiroidismul: Un nivel scăzut de hormon tiroidian are un impact negativ asupra metabolismului organismului. Metabolismul influențează circulația, bătăile inimii și temperatura corpului, așa că orice are un impact asupra funcției tiroidiene și provoacă hipotiroidism poate duce la senzația de frig.
5. Stresul și anxietatea: Stresul emoțional poate declanșa vasoconstricția vaselor de sânge, provocând răcirea degetelor de la mâini și de la picioare. Mâinile și picioarele reci pot precede, însoți sau urma o escaladare a altor senzații și simptome de anxietatesau pot apărea „din senin” și fără un motiv aparent.
Când să mergi la medic?
Deși este normal să avem ocazional picioarele reci, în unele cazuri poate fi necesară vizita la medic.
- dacă aveți alte simptome asociate, cum ar fi: senzația de amorțeală, furnicături sau durere;
- dacă apar modificări ale culori pielii (în alb sau albastru/ violet);
- dacă simțiți durere în gambă la mers;
- dacă apar răni sau ulcerații la nivelul picioarelor sau degetelor;
- dacă apar modificări în aspectul pielii;
- dacă vă confruntați cu dureri articulare sau musculare, erupții pe piele, scuame sau piele îngroșată;
- dacă aveți febră sau observați astenie sau scădere în greutate.